به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، ژرمانیا بعنوان یکی از سکونتگاههای شهری کهن ایران باستان در قدیمی ترین نقشه های ایران خودنمایی می کند و از هزاران سال قبل و پیدایش قبایل ایرانی در ایران باستان کرمان بعنوان مرکز یکی از قبایل دوازده گانه ایران محسوب می شده است.
اکنون نیز این شهر تاریخی و مرکز جمعیتی جنوبشرق کشور بر اساس مصوبه هیئت دولت در سال گذشته بعوان یکی از کلانشهرهای کشور محسوب می شود که بدون شک یکی از کهنترین کلانشهرهای ایران محسوب می شود که مطابق با طرحهای الکترونیکی درحال توسعه روز افزون است.
وجود قلعه های اردشیر و قلعه دختر بر بام شهر کرمان کارشناسان تاریخی را بر آن داشته است با توجه به مستندات این قلل کرمان را شهر اردشیر بخوانند که نام اولیه این شهر نیز "کور اردشیر" بوده به در نهایت به "ژرمانیا" و "کارمانیا" تغییر نام داده است و وجود این قلل قدمت کرمان را به 220 سال پس از میلاد مسیح منتسب می کند.
اما نکته جالب توجه اینکه در راویات اساطیری آماده است که کیخسرو حاکم ایران باستان شهر کرمان را به رستم بخشید و بهمن نیز بر این سرزمین پادشاهی کرده است و کوروش نیز از این شهر یاد کرده است.
بنا به روایت هرودت نیز کارمانیا از قبال دوازده گانه ایران باستان است و ساراتراپ چهاردهم ایران به مرکزیت ایالت کرمان بوده است.
این شهر کهن و افسانه ای اکنون نیز بعنوان مرکز جمعیتی و صنعتی بزرگترین استان کشور خودنمایی می کند و قرار گرفتن این شهر در جمع کلانشهرهای کشور می تواند گامی موثر در راستای پیشرفت و توسعه استانی باشد که به بهشت معادن ایران مشهور است و علیرغم قرار گرفته در حاشیه کویر 25 درصد کل باغهای کشور را درخود جای داده است.
شهروندان کرمانی بدون خارج شدن از خانه بسیاری از خدمات را دریافت می کنند
نقطه تحول شهر کرمان تبدیل شدن این مرکز جمعیتی به پایلوت طرح دولت الکترونیک در کشور بود که در سفر هیئت دولت به استان کرمان به تصویب رسید و اولین گام در زمینه توسعه الکترونیک این کلانشهر محسوب می شد و هم اکنون نیز بسیاری از خدمات شهری به وسیله وب سایتهای مختلف انجام می شود بطوریکه در صورت نیاز هر شهروند می تواند بدون خارج از شدن از خانه بسیاری از خدمات شهری را دریافت کند.
برگزاری دوره های آموزشی خدمات الکترونیکی نیز در کرمان، توسعه به سمت مرکزی الکترونیکی را شتاب بخشیده است.
هرچند که همچنان نواقصی در این انجام این طرح وجود دارد اما نباید فراموش کرد که شهر الکترونیک به صورت پایلوت در کرمان اجرا می شد و از سوی دیگر اعتبارات مورد نیاز نیز در اختیار کرمان قرار نگرفته است و اکثر طرحهای انجام شده از طریق اعتبارات استانی و ابدایی کارشناسان کرمانی بوده است.
کلانشهر کرمان هر چند در سالهای گذشته بدلیل نگاههای خاص و بسته پیشرفت چندانی قابل توجهی را شاهد نبوده است اما طی چند سال اخیر شاهد رشد و توسعه چشمگیری در بخشهای مختلف بوده است که بدون شک یکی از مهمترین دلایل این جهش چشمگیر استان کرمان و بخصوص کلانشهر کرمان توجه ویژه دولت در راستای توسعه این بخش از کشور و توسعه عادلانه تمام شهرهای کشور و شکست نگاه سنتی نسبت به برخی شهرهای کشور بود که موجب توسعه قارچ گونه برخی شهرها و عقب ماندگی سایر شهرهای کشور شده بود.
آغاز طرح مطالعاتی احداث قطار شهری و همچنین جذب میلیاردها دلار سرمایه خارجی در این منطقه از جمله تمایل سرمایه گذاری سرمایه گذاران عربی و همچنین آغاز احداث یکی از بزرگترین کاخانه های فولاد کشور در نزدیکی شهر کرمان در ماههای گذشته در حالی روی می دهد که همچنان سرمایه گذاران داخلی برای سرمایه گذاری در این منطقه وارد نشده اند.
کرمان جدید در حال شکل گیری
بدون شک امروز شاهد کرمانی جدید بخصوص در غرب این کلانشهر هستیم و ساختار شهری این کلانشهر هر چند شاهد عقب افتادگی تاریخی است اما مورد توجه ویژه قرار گرفته و تحولی در ساختمان سازی و ساختارهای زیر بنایی این شهر درحال روی دادن است که تداوم این حرکت بدون شک نیاز به توجه مدیریت کلان استان کرمان دارد و این مسئله بدون شک بعنوان یکی از مهمترین شاخصهای عملکرد مدیریت جدید استان در اذهان عمومی استان کرمان است.
افزایش جمعیت شهر کرمان بخصوص پس از زمین لرزه های بم و زرند هم اکنون این شهر بزرگ را با چالشی به نام عدم تناسب جمعیت و ساختار شهری مواجه کرده است که خشکسالیهای پیاپی و حتی مهاجرتهای صورت گرفته از استانهای مجاور به کرمان این مسئله را تشدید کرده است.
راه اندازی نخستین خودروی الکترونیکی در کرمان
مدیرعامل سازمان فن آوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری کرمان در گفتگو با خبرگار مهر در کرمان اظهارداشت: هم اکنون تمام فعالیتها و خدمات شهرداری کرمان به وسیله فیبر نوری به هم متصل شده و در واقع نامه نگاری و کاغذ بازی به کمترین سطح خود رسیده است.
عباس نظری گفت: در راستای توسعه خدمات الکترونیکی نیز نخستین خودروی الکترونیکی کشور در کرمان آغاز بکار کرد.
وی افزود: این خودرو به خدمات اینترنت، اتصال به شبکه های ماهواره ای، برقراری ارتباط به شبکه های تصویری و صوتی و اتصال به فاکس و شبکه های ارتباطات تلفن همراه مجهز است.
کرمان از سال گذشته در جمع کلانشهرها قرار گرفت
شهردار کلانشهر کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان گفت: از سال گذشته و مطابق مصوبه هیئت دولت کرمان جز کلانشهرهای کشور محسوب می شود و پس از این مصوبه تاکنون چندین همایش با حضور شهرداران کلانشهرهای کشور در کرمان انجام شده است.
ابوالقاسم سیف الهی تصریح کرد: در حال حاضربه مرور با ارتباطاتی که بین معاونین شهرداری و دیگر شهرداران ایجاد می شود در یک مسیر به سمت و سوی جذب منابع نیز حرکت می کنیم.
برنامه ریزی برای جذب اعتبارات ضروی است
وی با اشاره به اینکه یک کلانشهر یک شبه نمی تواند ساختارهای مناسب خود را بیابد، ادامه داد: شهر کرمان حدود 1.5 سال است که یک کلانشهر محسوب می شود و در این میان باید نگاهها و کارهای عمرانی در این شهر را متناسب با عنوان جدید کرمان انجام دهیم.
شهردار کرمان خاطرنشان کرد: نرخ رشد بالا و رشد درآمد از جمله فاکتورهای موجود در یک کلانشهر هستند که در کرمان مسئله جمعیت و درآمد نیز تا اندازه ای برای یک کلانشهر موجود است.
وی یادآورشد: اکنون باید با برنامه ریزی کم کم جایمان را در جمع دیگر کلانشهرها باز کنیم و به فکر جذب منابع باشیم.
کرمان از پتانسیل جمعیتی و توانمندی بالایی در جنوبشرق برخورار است
همایون یزدان پناه، دبیرشورای راهبردی کلانشهرهای کشور نیز که در چهل و دومین نشست شورای راهبردی فناوری اطلاعات کلانشهرها در هتل پارس کرمان شرکت کرده بود در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان گفت: عملا کرمان از سال گذشته با اعلام وزارت کشور به جمع کلانشهرهای کشور پیوسته است که بدلیل نقش خاص این شهر در جنوبشرق کشور و همچنین رشد جمعیتی و پتانسیهای و توانمندیهای این شهر بوده است.
وی گفت: افزایش کلانشهرها را می توان با افزایش افکار مختلف و استفاده بهینه از تجربیات مختلف توجیه کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر و طبق مصوبه جدید به ترتیب شهرهای کرمان، کرمانشاه، ارومیه، رشت، زاهدان و همدان جز کلانشهرها محسوب می شوند.
کلانشهرها باید به سمت خودکفایی حرکت کنند
وی گفت: در حوزه کمک های مالی و اعتباری کلانشهرها کمتر از شهرهای کوچک از سوی وزارت کشور کمک می شوند و بحث مهم در این میان خودکفایی و افزایش درآمدها در کلانشهرها است.
وی خاطرنشان کرد: تنها بحث مهم در حوزه کلانشهرها این است که این نوع شهرها که با اسم متروپلیتن در دنیا شناخته شده اند با مدیریت خاص و ویژه اداره می شوند.
یزدان پناه گفت: بحث حمل و نقل، ساخت و ساز و تراکم در کلانشهرها باید براساس استاندارد جهانی و در ایران طی سالهای اخیر بومی شده است و باید توجه کرد در کلانشهرهای جدید خطاهایی که در کلانشهرهایی مثل تهران مرتکب شدیم به حداقل می رسد چرا که از تجربه این کلانشهرهای اولیه در امور شهر استفاده می شود.
وی یکی از مزایای کلانشهرها را استفاده از فناوری اطلاعات توسط مسئولین شهر و شورای شهر دانست و گفت: اکنون در شهری مثل تهران با توجه به گره های ترافیکی که در شهر وجود دارد به دنبال افزایش و توسعه طرح شهروند الکترونیکی هستیم که حضور فیزیکی مردم را در شهرها کم کند و هزینه های آنها را کم کند.
نظر شما