حجت الاسلام دکتر محمد تقی چاوشی در مورد وابستگی روشنفکران امروزی ما به مدرنیته به خبرنگار مهر گفت: در حوزه روشنفکری آنچه در مملکت ما رقم خورده بیشک برآمده از توجه به رویکردهای خاصی است که ناشی از اومانیسم دوره روشنگری حوزه فرانسه است.
وی در مورد ظهور و بروز این وابستگی در جامعه ما نیز اظهار داشت: دو بازه مهم این حوزه سکولار بودن و اراده معطوف به علمیت بود. آنچه نه در تمام آثار روشنفکران ما که در بسیاری از آنها دیده میشود، سیطره نگاه اومانیستی برآمده از همین دوره است.
استاد گروه فلسفه دانشگاه مفید قم یادآور شد: اما سایر آثار گرچه ناظر به اومانیسم دوره روشنگری نیست با این حال سیطره سیانتیسم(اصالت علم) در آنها قابل ملاحظه است. نمونه بارز کارهایی که در سالهای اخیر در حوزه روشنفکری ما شکل گرفته رویکردهایی است که بر اساس همین رهیافت در مباحث فلسفه دین و فلسفه اخلاق دیده میشود. بررسی دین به عنوان اُبژه تنها یک نگاه اومانیستی غربی است.
چاوشی درباره تبعات منفی این وابستگی گفت: عرایضی که در پاسخ به پرسش اول و دوم آمد تقبیح یا رد یک نظریه نبود. ما از نحوه زیستی سخن میگوییم که در فضای مدرن و جود دارد اما نکته مهم این ست که نباید گمان رود این نگاه و این نحوه دید آخرین نگاه و امنترین ملجأ زیست انسانی است.
نظر شما