داوود شعبانی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: سه پل عابر پیاده در پایانه های اتوبان کرج وجود دارد که به مرور زمان و به علت استفاده مکرر و مداوم کهنه و فرسوده شده اند.
وی جایگاه این پل ها را در پایانه های شهید کلانتری، 45 متری گلشهر و حصارک ذکر نمود و بر مکانیزه شدن این پل ها بدون اتلاف زمان تاکید کرد.
شعبانی با یادآوری مصوبه شورای ترافیک شهرستان مبنی بر واگذاری پل های مکانیزه عابر پیاده به شهرداری، اجرایی کردن عملیات احداث این پل ها در محل پایانه های کرج را از اولویت های مهم سازمان پایانه ها ذکر و بیان کرد: عملیات ساخت این پل ها به محض تعیین تکلیف و واگذاری آن از سوی وزارت راه به شهرداری اجرایی می شود.
وی نشست اداره کل حمل ونقل پایانه های استان البرز و سازمان پایانه های مسافربری و پارک سوارهای کرج را یادآور شد و افزود: این نشست با هدف پیگیری در تسریع احداث پل های عابر پیاده برگزار شد.
شعبانی از آمادگی کامل این سازمان برای اجرای طرح پل های مکانیزه عابر پیاده خبرداد و عنوان کرد: اجرایی شدن این طرح از زمان واگذاری پل ها، یک ماه زمان می برد.
مدیرعامل سازمان پایانه های مسافربری و پارک سوارهای کرج و حومه با اشاره به اصل 44 قانون اساسی مبنی بر واگذاری امور اجرایی به بخش خصوصی اظهارداشت: ساخت پل های عابر پیاده نیاز به دو میلیارد تومان سرمایه دارد که این سرمایه گذار از طریق بخش خصوصی قابل جذب است.
شعبانی در خصوص مزایای حاصل از سرمایه گذاری در احداث پل های عبر پیاده پایانه های مسافربری عنوان کرد: در صورت عدم مجوز برای تبلیغات بر روی بدنه پل ها، بازگشت سود سرمایه گذاران از طریق ایجاد واحد های تجاری زیر پل تامین می شود.
وی ادامه داد: پایه های پل عابر به منظور ایجاد واحد های تجاری کارشناسی، و دیده شده است که هر واحد تجاری آن یکصد متری است.
شعبانی اهمیت جایگاه ترمینال شهید کلانتری را یادآور شد و افزود: پایانه شهید کلانتری به واسطه اینکه پایانه بزرگ اتوبان البرز در آنجا ایجاد می شود اهمیت ویژه ای دارد و به تبع آن نیز ضرورت احداث پل مکانیزه عابر پیاده در این جایگاه دو چندان است.
نظر شما