به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری سوریه(سانا)، فشارهای جبهه مخالف سوریه به رهبری آمریکا پس از وتوی قطعنامه ضد سوری در شورای امنیت سازمان ملل متحد با اعلام تحریمهای قریب الوقوع در زمینه های مختلف از سوی غربی ها و اقدام جدید رژیمهای عربی حاشیه خلیج فارس به اوج خود رسیده است.
اعضای شورای همکاری خلیج فارس به دستور آمریکا در تصمیمی هماهنگ از خروج سفرای خود از دمشق و درخواست از سفرای سوریه برای ترک این کشورها خبر داده اند.
از سوی دیگر وزارت دفاع آمریکا(پنتاگون) از آنچه روند قابل ملاحظه جدا شدن افسران ارشد از ارتش سوریه خوانده، سخن گفته است که به نوعی نشان دهنده عمق دخالت آمریکا در امور داخلی سوریه و حمایت از گروههای مسلح و تحریک آنها به ادامه اقدامات خشونت آمیز برای ناامن و بی ثبات کردن سوریه است.
همچنین برخی کشورهای غربی از جمله انگلیس، فرانسه،؛ ایتالیا و فرانسه سفرای خود را از سوریه فرا خوانده اند.
از سوی دیگر نبیل العربی با انتقاد از چین و روسیه به سبب وتوی قطعنامه ضد سوری عربی ها و غربی ها اعلام کرده است که این دو کشور یک پشتوانه دیپلماتیک در جهان عرب را از دست داده اند.
با این حال، دبیرکل اتحادیه عرب اذعان کرده است کشورهای عربی به اعزام مجدد ناظران به سوریه می اندیشند.
افشاگری گاردین بر دخالتهای گسترده آمریکا در امور داخلی سوریه بار دیگر مهر تایید زد، این روزنامه انگلیسی فاش کرده است واشنگتن در فکر عملیات سری در داخل خاک سوریه برای حمایت از مخالفان سوری است.
اما با شکست غربی ها و رژیمهای عربی در تصویب قطعنامه شدیدالحن علیه سوریه در شورای امنیت، گام بعدی آنها چیست؟
در این زمینه احمد رمضان یک عضو گروه خودخوانده و موسوم به شورای ملی سوریه فاش کرده است به زودی کشورهای عربی به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس، شورای ملی را به عنوان نماینده قانونی ملت سوریه! به رسمیت خواهند شناخت.
اظهارات وی که در گفتگو با روزنامه الوطن عربستان مطرح شده است، از ماهیت گام بعدی و البته خطرناک جبهه مخالف سوریه پرده بر می دارد.
رمضان گفته است اشاره هایی از منابع بلندپایه در کشورهای عربی دریافت کرده است که نشان می دهد مسئله به رسمیت شناخته شدن شورای انتقالی نزد آن کشورها قطعی و نهایی شده است و آنها منتظر زمان مناسب برای اعلام چنین تصمیمی هستند که البته این زمان نزدیک خواهد بود.
این عضو گروه خودخوانده شورای انتقالی سوریه که به شدت مورد حمایت رژیمهای عربی و غربی ها قرار دارد، مدعی شده است گروههای مخالف، کنترل 50 درصد خاک سوریه را در اختیار دارند.
سناریوهای جدید در سوریه
در این زمینه "حسن هانی زاده" کارشناس مسائل بین الملل به مهر می گوید : تلاش کشورهای عربستان، قطر و چند کشور حاشیه خلیج فارس برای اخراج سفرای سوریه و فراخوانی سفرای خود از دمشق نشان می دهد که سناریوهای جدیدی برای دولت بشار اسد تهیه شده است.
این تصمیم در حالی اتخاذ شده که طرح مشترک آمریکا، اسرائیل، عربستان، قطر و اتحادیه عرب برای صدور قطعنامه ای علیه سوریه با وتوی روسیه و چین با شکست روبرو شده است.
به اعتقاد این کارشناس، رخدادهای دراماتیکی سوریه به گونه ای است که برای بشار اسد رئیس جمهوری این کشور تنها یک راه حل باقی مانده و آن سرکوب شدید گروههای مسلح تروریستی برای بازگرداندن امنیت و ثبات به کشور است .
نیروهای داخلی و خارجی مخالف دولت سوریه که طیف وسیعی را تشکیل می دهند، اکنون یک جبهه قدرتمندی را در ابعاد سیاسی، نظامی و رسانه ای سازماندهی کرده اند.
در جبهه خارجی، اپوزیسیون خارج نشین به رهبری برهان غلیون استاد جامعه شناسی سیاسی دانشگاه سوربن فرانسه قرار دارد.
برهان غلیون که اهل شهر حمص سوریه است، بیش از 20 سال است که در فرانسه زندگی می کند و طی یکسال گذشته توانسته اغلب نیروهای مخالف دولت بشار اسد را در یک تشکل سیاسی تحت عنوان شورای انتقالی سازماندهی کند.
این شورا از حمایت مالی و نظامی آمریکا، اتحادیه اروپا، ترکیه، قطر، گروه 14 مارس به رهبری سعد الحریری نخست وزیر سابق لبنان و نیز اتحادیه عرب برخوردار است.
قطر و عربستان میلیاردها دلار کمک مالی و ترکیه و آمریکا ، گروه 14 مارس و اتحادیه اروپا انواع تجهیزات نظامی در اختیار نیروهای زیر مجموعه شورای انتقالی قرار داده اند.
طرحی که اکنون آمریکا، اروپا ، ترکیه و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس دارند این است که در آینده نزدیک شورای انتقالی سوریه را به رسمیت بشناسند و سپس گروه موسوم به ارتش آزادیبخش را به عنوان شاخه نظامی این شورا تقویت کنند.
در گام بعدی، محاصره اقتصادی و سیاسی دولت بشار اسد تشدید خواهد شد و برخی کشورها را به اخراج سفرای سوریه و قطع رابطه با دولت بشاراسد تشویق کنند.
از سوی دیگر، رسانه های وابسته به عربستان و قطر جریان سازی وسیعی را علیه دولت بشار اسد آغاز کرده اند.
هم اکنون یک اتاق جنگ مشترک که هدایت عملیات جنگ روانی و تبلیغاتی را علیه دولت سوریه به عهده دارد در دوحه تشکیل شده که هدف آن تضعیف روحیه نظامیان دولت سوریه است.
هدف گروههای مخالف که گفته می شود حدود 15 هزار نفر نیروی مسلح در اختیار دارند، تصرف چند شهر مرزی مانند ادلب و حلب است تا در نهایت اوضاع لیبی را در سوریه شبیه سازی کنند.
با این تفاوت که به دلیل وجود مرز مشترک میان سوریه و فلسطین اشغالی، ناتو نمی تواند مانند آنچه که در لیبی اتفاق افتاد در سوریه عملیاتی کند.
علت این امر این است که بروز نا امنی های گسترده در مناطق هم مرز فلسطین اشغالی ممکن است جنبشهای مبارز فلسطینی و لبنانی را به بهره گیری از این اوضاع برای انتقال سلاح های پیشرفته ازسوریه به لبنان تشویق کند.
لذا گزینه آمریکا و متحدان عرب و غربی این است که گروه به اصطلاح ارتش آزاد سوریه را برای حمله به شهرهای مرزی سوریه تقویت کنند.
به همین دلیل اکنون نیروهای نظامی مخالف دولت بشار اسد که در شهر مرزی انطاکیه ترکیه مستقر هستند پیچیده ترین تجهیزات نظامی را ازآمریکا دریافت کرده اند.
گفته می شود این تجهیزات برای نخستین بار خارج از مجموعه ناتو مورد استفاده قرارمی گیرد.
هانی زاده ابراز عقیده می کند : در میدان الامویین دمشق که مقر ستاد ارتش سوریه قرار دارد فرماندهان وفادار به بشار اسد و دولت علوی سوریه در حال رایزنی پیرامون چگونگی حمله به شورشیان مسلح هستند.
به موازات آن شبکه های رسانه ای دولت سوریه در برای انجام عملیات "آخرین درمان" یک سلسله جریان سازی های خبری را آغاز کرده اند.
عمده کسانی که با شبکه های تلویزیونی سوریه مصاحبه می کنند تها یک جمله را تکرارمی کنند" ارتش باید کار تروریستها را یکسره کند".
اکنون نفسها در سینه حبس شده و همه نگاه ها به سفر سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به دمشق دوخته شده است.
وزیر امور خارجه روسیه به اتفاق رئیس سازمان اطلاعات خارجی این کشور که با اسقبال گسترده مردم سوریه وارد دمشق شد با بشار اسد رئیس جمهوری این کشوردیدار وگفتگو کرد.
به اعتقاد هانی زاده، گفته می شود روسیه در مقابل کمک به بشار اسد برای برون رفت از بحران فعلی قرار است یک پایگاه شنود در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه برای رصد رادارهای آمریکا ایجاد کند.
اینکه لاوروف چه طرحی را به دولتمردان سوریه ارائه خواهد داد تا کنون هیچگونه گمانه زنی هایی در این خصوص منتشر نشده، اما درهر حال پس از این سفر و در طول دو هفته آینده اوضاع سوریه به اصطلاح "یکسره" خواهد شد.
آیا تقابل روسیه و چین با آمریکا و متحدان غربی و عربی اش در خصوص سوریه وارد مرحله جدی تری خواهد شد؟ آیا حامیان منطقه ای بشار اسد وارد صحنه خواهند شد؟ آیا آمریکا،عربستان، قطر و اسرائیل طرحی برای حذف فیزیکی بشار اسد دارند؟
این کارشناس می گوید : اینها سوالاتی است که پاسخهای آن در آینده نزدیک مشخص خواهد شد اما آنچه مسلم است خاورمیانه آبستن حوادث دردناکی است که این حوادث در شکل گیری پازلهای سیاسی این منطقه موثر خواهند بود.
نظر شما