محمد جواد ابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: استان کرمانشاه از نظر پوشش گیاهی، در ناحیه رویشی زاگرسی قرار داشته و بخش های اندکی از نوار مرزی آن در ناحیه رویشی خلیج عمانی قرار دارد.
وی افزود: در ناحیه رویشی زاگرسی اگر چه خشکی برمنطقه حاکم است، اما از نعمت نوروخاک برای توسعه و پرورش گیاهان دارویی وصنعتی برخور دار است.
وی اضافه کرد: عرصه های وسیعی از رویشگاهی جنگلی به علت تخریب فرم رویشی تغییر کرده و قابلیت برگشت به وضعییت طبیعی را ندارد ولی همین اراضی به خاطر وجود هوموس و مرغوب بودن خاک برای توسعه کشت گیاهان دارویی بسیار مناسب بوده و از قابلیت بسیار بالایی از نظر کمی و کیفی برخوردار است.
ابراهیمی تاکید کرد: در منطقه رویشی زاگرس بیش از 2000 گونه گیاه وجود دارد که مطالعات انجام شده در استان کرمانشاه توسط مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نشان می دهد که بالغ بر 140 گونه از این تعداد گونه که دارای ارزشهای بسیار بالای اقتصادی، خواص دارویی، خوراکی و صنعتی عمده هستند که در رویشگاه های استان به صورت خود رو رویش دارند .
وی افزود: بعضی از گونه های طبیعی مثل درخت بنه یا بوته گون سطح وسیعی از عرصه های طبیعی استان را به خود اختصاص داده است و حدود 180هزار هکتار بنه زار و 100هزار هکتار گون زار پتانسیل بسیار بزرگی در تولید محصولات سقز و کتیرا می باشد و این محصولات از ارزش اقتصادی بسیار بالایی بر خوردارند و به طور عمده و به صورت خام به خارج ازکشور صادر می شود.
وی تصریح کرد: بهره برداری از این رویشگاه که سابقه بسیار طولانی دارند متاسفانه هنوز به روش سنتی انجام می شود و حتی تهیه طرح های بهره برداری در گذشته نتوانسته است کمکی به حفاظت و احیاء بهره برداری عملی و اصولی این محصولات داشته باشد.
ابراهیمی تاکید کرد: در حال حاضر علاوه بر سقز و کتیرا، بهره برداری از محصولاتی مانند موسیر، کنگر، سورانه، پیرچک، ریواس، زو، قازیاقی، شنگ، آویش، ازبوه(مرزه وحشی)، ثعلب، شیرین بیان، زالزالک، میوه و گال بلوط، گلابی وحشیو... به صورت غیر قانونی و توسط افراد محلی و یا غیر بومی در عرصه های طبیعی استان انجام می شود.
وی افزود: اداره کل منابع طبیعی استان طی سال های اخیر برای ترویج فرهنگ کشت و داشت گیاهان دارویی در سطح استان اقدامات متعددی را در این زمینه انجام داده است که ازجمله می توان به شناسایی رویشگاه های خاص این گیاهان و حفاظت از آن ها اشاره کرد و برای جلو گیری از برداشت بی رویه این محصولات سعی در فرهنگ سازی و توزیع بذر و اندام های رویشی این گیاهان نموده که این اقدامات را از سال 1385 به بعد در سطح تعدادی از مناطق انجام داده و برنامه های گسترده ای را برای زراعی کردن تعدادی ازاین فراورده های مرتعی و جنگلی مانند موسیر ،کنگر، سورانه و... برای حفاظت از رویشگاه های طبیعی و ذخایر ژنتیکی استان در دست اقدام دارد.
نظر شما