پیام‌نما

وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَ إِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ‌اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ * * * [مردان و زنان] بی‌همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید؛ اگر تهیدست‌اند، خدا آنان را از فضل خود بی‌نیاز می‌کند؛ و خدا بسیار عطا کننده و داناست. * * اللّه از فضلش بسازدشان توانمند / دانا و بگشاينده مى‌باشد خداوند

۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۰:۵۴

در گفتگو با مهر مطرح شد:

کاهش ۲۷درصدی بارندگی در خراسان شمالی/برداشت‌ بی‌رویه از منابع آبی

کاهش ۲۷درصدی بارندگی در خراسان شمالی/برداشت‌ بی‌رویه از منابع آبی

بجنورد- مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: طی امسال میزان بارندگی در استان ۲۷ درصد کاهش داشته است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: خراسان شمالی به‌عنوان یکی از استان‌های سرسبز کشور و با داشتن جاذبه‌های کم‌نظیر طبیعی در فصل بهار و تابستان جز استان‌هایی است که بارندگی نسبتاً خوبی دارد اما طی دو سال اخیر تغییر جریانات آب و هوایی سبب کاهش بارندگی شده است که در این زمینه با جواد مشکینی، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفتگو کرده‌ایم.

*وضعیت بارندگی از ابتدای امسال تاکنون در استان چگونه بوده است؟

از ابتدای سال آبی گذشته تاکنون در خراسان شمالی ۱۶۳ میلی‌متر بارندگی داشته‌ایم که بیشترین میزان بارندگی در ایستگاه «آیرقایه» رازوجرگلان با ۲۲۶ میلی‌متر و کمترین بارندگی در شهر جاجرم با ۸۴ میلی‌متر گزارش‌شده است که میزان بارندگی درمدت مشابه سال گذشته در استان ۲۲۵ میلی‌متر بوده که ایستگاه «آیرقایه» با ۳۵۹ میلی‌متر بیشترین و جاجرم با ۱۳۶ میلی‌متر کمترین میزان بارندگی را در سال آبی گذشته داشته است.

 بر اساس بررسی‌ها میزان بارندگی در خراسان شمالی حدود ۲۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته کاهش داشته و نسبت به دوره درازمدت با ۲۰۹ میلی‌متر بارندگی، کاهش ۲۲ درصدی را نشان می‌دهد.

*وضعیت آبدهی رودخانه‌ها در استان چگونه است؟

درزمینهٔ آب رودخانه‌ها به لحاظ بارندگی تغییرات قابل‌ ملاحظه‌ای نداشته‌ایم و نیز روان آب‌ها با توجه به ایستگاه‌های بررسی میزان آبدهی رودخانه‌ها از سال ۸۴ تاکنون دراکثرایستگاه ها کاهش آب دهی داشته است، البته چندین عامل در کاهش آب دهی مؤثراست.

 ازجمله این عوامل افزایش دوره‌های گرم سال که با توجه به اینکه دوره خشک‌سالی چهار ماه بود، اکنون به هفت ماه رسیده است که سبب کاهش رطوبت ظرفیت خاک شده و در این حالت زمین خشک و آب‌های ناشی از بارندگی جاری نمی‌شود.

*بارش برف نسبت به باران چه میزان تأثیر داشته است؟

با توجه به اینکه منبع تأمین آب چشمه‌ها بارش برف است و تأثیرگذاری بارش برف از بارندگی‌ها بیشتر است طی سال‌های اخیر رژیم بارش از جامد به مایع تغییریافته و بارش‌ها به‌صورت باران و بارش برف کاهش‌یافته که این امر سبب تغذیه کمتر چاه‌ها، قنات و آبخوان‌ها و کاهش رواناب‌ها شده است.

همچنین از سال ۸۴ تاکنون میزان آبدهی و روان آب‌های خراسان شمالی به‌شدت کاهش داشته که یکی دیگر از عواملی مؤثر در کاهش آبدهی برداشت‌های بی‌رویه از منابع آبی در استان است.

*وضعیت برداشت منابع آبی از چاه‌ها چگونه بوده است؟

برداشت منابع آبی از چاه‌های مجاز و یا غیرمجاز به‌صورت اضافه برداشت انجام می‌شود که در کاهش منابع آبی تأثیرگذار است، همچنین کشاورزی‌های غیراصولی و تبدیل زمین‌های کشاورزی و زراعی به باغات و کشت محصولات با نیاز آبی بالا یکی دیگر از عوامل خشک‌سالی و کم شدن منابع آبی در خراسان شمالی است.

*در حال حاضر چند ایستگاه برای اندازه‌گیری روان آب‌ها در خراسان شمالی وجود دارد؟

هم‌اکنون ۲۰ ایستگاه برای اندازه‌گیری رواناب‌ها در نقاط مختلف استان و در پایین‌دست هر حوزه وجود دارد که به‌صورت روزانه میزان آبدهی و روان آب را اندازه‌گیری می‌کند.

کد خبر 3968734

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha