به گزارش خبرنگار مهر، کنفرانس «فرهنگ مولویه» در مورد مبدأ و ادامه فرهنگ جلال الدین رومی «مولانا» شاعر نامی قرن سیزدهم میلادی از دوره عثمانی تا به امروز، به همت دانشگاه ابن خلدون با حضور اساتید دانشگاهها و علاقهمندان به هنر و فرهنگ، دیروز ۱۳ آذر در سالن کنفرانس مجتمع مولوی خانه ینیقاپی واقع در منطقه زیتون بورنوی استانبول برگزار شد.
بر اساس این گزارش که توسط به گزارش رایزنی فرهنگی ایران در ترکیه تهیه شده و برای انتشار در اختیار مهر قرار گرفته، پروفسور «بها تانمان»، استاد رشته تاریخ هنر دانشکده ادبیات دانشگاه استانبول، با اشاره به قدمت طریقت مولویه در استانبول گفت: شاید مرکز مولویه در قونیه به دلیل وجود آرامگاه مولانا در این شهر دیده شود، البته از لحاظ مالی درآمد بنیادهای مرتبط با مولوی خانه ها در این شهر جمعآوری می شود. اما مرکز اصلی فرهنگی و هنری مولوی خانه ها استانبول است.
وی افزود: مولوی خانه ینی قاپی که هم اکنون این کنفرانس در حال برگزاری است، یکی از اماکن اصلی از لحاظ آموزش و پرورش اساتید گرانقدر موسیقی و ادبیات کلاسیک عثمانی مانند دده افندی به شمار می رود.
تانمان ادامه داد: با توجه به این که مولوی خانه های بزرگی در مناطق مختلف ترکیه وجود دارد، بزرگترین آن ها از نظر وسعت در منطقه گلی بولوی چناق قلعه قرار دارد.
پروفسور «زینب تارم» نیز یکی دیگر از اساتید این رشته در دانشگاه استانبول نیز با اشاره به تأثیر فرهنگ ۳۰۰ ساله مولویه در شکل گیری تمدن عثمانی، گفت: این فرهنگ که از قرن ۱۶ بیش از پیش رواج یافته و تا اواخر قرن ۱۹ تأثیر بسیار جدی بر شکل گیری فرهنگ و تمدن امپراتوری گذاشت.
وی افزود: اکثر پادشاهان و دولتمردان دوره عثمانی نیز با مولوی خانهها رابطه نزدیک داشتند. حتی برخی از دولتمردان آن دوره مانند سلطان سلیم سوم علاوه بر حمایت مالی از این اماکن، خود از صیمیم قلب شیفته این طریقت بود.
تارم تصریح کرد: مولوی خانه ها همانگونه که اشاره شد شاعران، خطاطان و اساتید موسیقی بزرگی را به جامعه عثمانی و ترک معرفی کردند. می دانیم که شاعران نیز شعر خود را با اشارههای مستقیم و غیر مستقیم به اشعار مولانا و با درک کامل از آن تبدیل به آثار ماندگار می کردند.
نظر شما