خبرگزاری مهر، گروه استانها - ابوالفضل بنیهاشمی: فرودگاه میتواند یکی از بهترین زیرساختهای توسعه باشد زیرساختی که خوشبختانه استان سمنان باوجود جمعیت اندک از آن بهخوبی بهرهمند است یکی در شرق استان سمنان و یکی در غرب؛ بسیاری معتقد هستند که فرودگاهها علاوه بر مقوله گردشگری میتوانند زمینهساز حضور سرمایهگذار نیز باشند اما توسعه مرز هوایی میتواند به توسعه صادرات محصولات تولیدی نیز منجر شود.
استان سمنان زیرساختهای مناسب برای توسعه اقتصادی دارد، حملونقل ریلی، جادهای، قرارگیری بر پنج راه اصلی شمالشرق کشور و همجواری با هفت استان ایران اسلامی، ظرفیتهای معدنی فراوان ازجمله وجود ۴۲ ماده معدنی، گردشگری شامل گردشگری عرفانی، طبیعی، گردشگری ورزشی، درمانی، میراث گردی و دهها مورد دیگر در شرق و غرب در کنار موضوعاتی مانند نزدیکی به تهران، وجود صنایع خوب بهخصوص در گرمسار و سمنان سبب شده تا دیار قومس، بتواند ظرفیتهای عظیم توسعه را داشته باشد.
در آستانه سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان سمنان در نیمه آذرماه۹۷ در این گزارش با در نظر داشتن این نظریه که این استان میتواند مرزهوایی را در هر دو فرودگاههای خود داشته باشد به مزیتهای این دو فرودگاه و همچنین ظرفیتهای استان برای تحقق مرز هوایی میپردازیم.
توسعه اقتصادی در سایه فرودگاهها
اما آنچه در استان سمنان مفقود است چیست که باوجوداین همه ظرفیت هنوز نتوانستهایم بهخوبی رشد اقتصادی را آنگونه که باید در آن شاهد باشیم؟ به نظر میرسد پاسخ ساده باشد، همانطور که مرتضی عرب معصومی مدرس دانشگاه در گفتگو با مهر میگوید: موضوع عدم تکمیل زنجیره محاسن و مزیتهای اقتصادی در استان سمنان است.
فرودگاه شاهرود با ۲۶ سال قدمت ادارای ۷۲۰ هکتار مساحت و بخش عظیمی از آن به همت و پول خود مردم ساختهشده استوی معتقد است: ما در استان سمنان صنعت و یا کشاورزی بهوفور داریم، میتوانیم تا حدی ظرفیتهای سرمایهگذاری را نیز حتی برایشان فراهم کنیم، نیروی انسانی و متخصص خوبی را نیز داریم، در مقوله توزیع و عرضه هم خوب هستیم اما آیا تمام زنجیره تولید شامل نیروی کار، بستهبندی، سورت بندی، عرضه، حملونقل، بازاریابی، بازرگانی، انتقال، تحویل، بازار فروش و عرضه به مشتری را یکجا توانستهایم باهم داشته باشیم؟ اینجا است که کمیت استان سمنان لنگ میزند، درواقع ما برای تکمیل ظرفیتها و زنجیرههای دارای مزیت نیازمند زیرساختهایی هستیم که یکی از آنها فرودگاه است.
شاهرودیها اولین بار نام فرودگاه شهرشان را در دهه ۶۰ شنیدن آن زمان که جمعیتشان در استادیوم ۱۰۰ هزار نفری آزادی جا میشد اما افق دید مسئولانش به آیندهنگریِ مبتنی بر صادرات محصولات کشاورزی و جذب سرمایه گذاری و اساتید دانشگاه در کنار گردشگری و عتبات عالیات معطوف بود، این فرودگاه دارای ۲۶ سال قدمت است ۷۲۰ هکتار مساحت دارد و بخش عظیمی از آن به همت و پول خود مردم ساختهشده است.
شاهرود و فرودگاهی قدیمی
سازه اصلی و برج مراقبت این فرودگاه در سال۶۸ ساخته شدند و درنهایت پس از سالها کشوقوس، بالاخره در سال۸۰ نخستین پرواز خود را به تهران و یک سال بعد نخستین پرواز خود را به مشهد برقرار کرد.
باند فرودگاه شاهرود بیش از دو هزار و ۸۷۰ متر است و عرض آن را ۴۵ متر معرفی میکنند همچنین دو شولدر هشت متری در این باند نصب است و نکته قابلتوجه درباره آن این است که زیرساخت تطویل باند این فرودگاه در همان دو دهه پیش ایجادشده و امروز کافی است آسفالت پلیمری را بر روی آن بریزند تا طول باند تا سه هزار و ۲۵۰ متر افزایش یابد که البته با پیگیری کمیته مردمی فرودگاه و نماینده این شهرستان در حال انجام است.
این فرودگاه چند سالی است که بهطور مداوم به تهران و مشهد پرواز دارد و خوشبختانه توانسته مسافران خود را نیز داشته باشد اما هنوز باوجود زیرساختهای مناسب، در انتظار تصویب مرز هوایی برای صادرات محصولات سردرختی و کشاورزی و ... است مقولهای که میتواند به توسعه تمامی استان سمنان کمک کند.
فرودگاه سمنان زیرساخت مهم توسعه
فرودگاه سمنان نیز قدمتی دیرینه دارد این طرح که اجرای آن حتی بهپیش از انقلاب اسلامی بازمیگردد، برخی طراحی آن را توسط تکنسینهای ایرانی در سال۵۵ میدانند، بههرحال ساخت این فرودگاه سه دهه بعد در سمنان آغاز و این فرودگاه در ۱۰ کیلومتری شهر سمنان و در زمینی به مساحت ۳۶۸ هکتار احداث شد اما افتتاح رسمی آن به سال ۷۵ بازمیگردد.
طرح جامع توسعه فرودگاه سمنان این فرودگاه را در سالهای آتی به یک ظرفیت عظیم اقتصادی و گردشگری تبدیل میکند طول باند این فرودگاه دو هزار و ۸۰۰ متر است که در فاز اول طرح توسعه به سه هزار و ۱۰۰ متر افزایش خواهد یافت، همچنین طرح جامع توسعه فرودگاه در سالهای آتی این فرودگاه را بدل به یک ظرفیت عظیم اقتصادی و گردشگری میکند که میتواند به سرریز مسافر و بار از تهران نیز کمک کند.
نصب و راهاندازی سامانه مکالمات هوانوردی، اجرای زیرساخت شبکه مخابرات، نصب ۴۲ دکل روشنایی، احداث استخر ایمنی، بهسازی اتاق مخابرات، تأسیسات ایمنی و ساختمان آتشنشانی ازجمله اقدامات صورت گرفته در فرودگاه سمنان طی چند سال گذشته است.
مرز هوایی زمینهساز توسعه صادرات
فرودگاههای استان سمنان درصورتیکه بتوانند مجوز مرز هوایی را کسب کنند قطعاً در توسعه صادرات محصولات کشاورزی و صنعتی، تأثیرگذاری بسزایی خواهند داشت از سوی دیگر صادرات محصولات کشاورزی بهصورت تازه خوری شامل انگور شاهرود و پسته دامغان و ... میتواند مزیتهای اقتصادی فراوانی را به استان سمنان ببخشد.
مرز هوایی همچنین امکان ایجاد برخی واحدهای تولیدی مانند پرورش گل را نیز در استان سمنان فراهم میکند که عرضه آنها به بازارهای خارجی نیازمند سرعت در انتقال این محصول سودآور است. اما مرز هوایی فرودگاههای استان سمنان در چه مرحلهای قرار دارد؟ آخرین مقام رسمی استانی که درباره مرز هوایی فرودگاه شاهرود اظهارنظر کرده بود چاوشی استاندار سابق این استان است، وی دریکی از واپسین جلسات خود گفته بود: این مهم در دستور کار دولت قرارگرفته است همچنین با پیگیریهایی که اخیراً جدیتر شده امیدواریم این طرح به تصویب نهایی برسد.
سید شهابالدین چاوشی بابیان اینکه فرودگاه میتواند بسیاری از امکانات و فرصتها را برای منطقه فراهم کند و در شاهرود و در راستای توسعه فرودگاهی که مردم بنایش را گذاشتهاند و در آینده تلاش خواهیم کرد که پروازها نهتنها به شاهرود و مشهد و تهران بلکه به دیگر شهرهای کشور برقرار شود، تأکید کرد: فرودگاه شاهرود بهعنوان یکی از مرزهای هوایی کشور از گذشته پیگیری شده و در دستور کار دولت قرار دارد و امیدوار هستیم که با پیگیریهایی که اخیراً بهطورجدی به آن پرداختهشده، این امر به تصویب و ابلاغ برسد و ما بتوانیم شاهد درخشش شاهرود در این زمینه باشیم.
مرز هوایی الزام صادرات کشاورزی است
مرز هوایی این امکان را به کشاورزان و بهرهبرداران بخش کشاورزی ما میدهد که زنجیره تولید از کارگر و زمین تا بستهبندی و حملونقل و صادرات را تکمیل کند سید حسن حسینی شاهرودی نماینده شاهرود و میامی در مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، مرز هوایی را یکی از الزامات صادرات کشاورزی میداند و میگوید: به معنای دیگر مرز هوایی این امکان را به کشاورزان و بهرهبرداران بخش کشاورزی ما میدهد که زنجیره تولید از کارگر و زمین تا بستهبندی و حملونقل و صادرات را تکمیل کند و این یعنی توسعه اقتصادی.
وی بابیان اینکه برای ارزشمند کردن محصولات کشاورزی شاهرود، باید زنجیره تولید کامل شود، معتقد است: محصولات کشاورزی و سردرختی شاهرود، میامی و دامغان درصورتیکه بهموقع به بازار برسند ارزشافزوده خوبی دارند و در این راه صادرات هوایی راه چاره است درصورتیکه این صادرات بهموقع انجام نشود ناچار هستیم که میوههایمان را فراوری کنیم.
مرز هوایی و جذب سرمایهگذاران
کاربرد مرز هوایی تنها در راستای صادرات محصولات کشاورزی و تازه خوری انگور و پسته خلاصه نمیشود بلکه یک الزام مهم درباره آنکه میتواند به توسعه اقتصادی استان بینجامد، مقوله صادرات محصولات صنعتی و همچنین حملونقل مواد اولیه موردنیاز واحدهای تولیدی در داخل استان سمنان است. از سوی دیگر مرز هوایی به تسهیل جذب سرمایهگذاری نیز منجر میشود.
سمنان یکی از مهمترین مراکز تولید صنعتی و معدنی کشور است که میتواند با استقرار مرز هوایی توسعه خوب اقتصادی و سرمایهگذاری را ارائه کند همانطور که احمد همتی نماینده سمنان، سرخه و مهدیشهر معتقد است: مرز هوایی یک ضرورت برای توسعه اقتصادی محسوب میشود چراکه در کنار فراهم کردن ظرفیتهای صادرات محصولات تولیدی در استان سمنان، میتواند به تسهیل و ایجاد رغبت در نزد سرمایهگذاران نیز بینجامد. این امر در مرکز استان میتواند یک مزیت ویژه ایجاد کند که توسعه پایدار اقتصادی، اشتغالزایی و توسعه صادرات در زمره محاسن آن است.
وی با اشاره به ظرفیتهای تولیدی سمنان تأکید کرد: سمنان یکی از مهمترین مراکز تولید صنعتی و معدنی کشور است که میتواند با استقرار مرز هوایی توسعه خوب اقتصادی و سرمایهگذاری را به منطقه و حتی شهرها و استانهای همجوار ارائه کند، از سوی دیگر سمنان به دلیل نزدیکی به پایتخت در بسیاری موارد میتواند بهمثابه پایلوت کمکرسانی به آن نیز عمل کند.
طرح جامع، مزیت فرودگاه سمنان
همانطور که بیان شد ایجاد مرز هوایی هم در سمنان و هم در شاهرود دارای مزیتهای زیادی است که تسهیل صادرات و ایجاد سرمایهگذاری در زمره مهمترین آنها محسوب میشوند، خوشبختانه در این زمینه اقدامات خوبی بهخصوص در فرودگاه شاهرود شامل ایجاد ترانزیت، مرکز آتش نشانی و ... صورت گرفته و امیدواریم در سفر روحانی به استان سمنان شاهد تخصیص مرزهوایی آن باشیم.
شجاعی رئیس فرودگاه سمنان درباره طرح جامع این فرودگاه که توسط مهندسان مشاور سامانههای راهبردی و زیر نظر دفتر استانداردهای فرودگاهی شرکت فرودگاهها تدوینشده است، میگوید: این طرح هشت بند است که شامل این موارد هستند، مطالعه و بررسی شرایط موجود شهر و فرودگاه سمنان، طرح تسهیلات و تجهیزات فرودگاه، ارائه برنامه زمانبندی از اولویتهای طرح و فازبندی پروژههای پیشنهادی، طراحی تسهیلات لازم برای عملکردهای ویژه در فرودگاهها مانند هواپیمای عمومی، تعیین و تأمین منابع اعتباری لازم و برنامهریزی مالی طرحهای اجرایی، طراحی ملزومات سامانههای دسترسی داخلی و خارجی فرودگاه، ارائه طرحهای کاربردی زمینهای داخل و مجاور فرودگاه و بررسی و تعیین تأثیرات زیستمحیطی ساخت و عملیات این مجموعه دارد.
وی میافزاید: از میان طرحهای پیشنهادی یک سناریو بهعنوان سناریو برتر انتخابشده که پیشبینی اجرای آن در قالب سه فاز پنجساله، ۱۰ ساله و ۱۵ ساله برنامهریزیشده است و تمامی پروژههای در حال اجرا بر اساس طرح جامع و با دیدگاه قابلیت توسعه در آینده محسوب میشود.
۲ فرودگاه مزیتی برای توسعه هستند
قدرت الله ابک سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر فرودگاه را عامل توسعه میداند و معتقد است: دو فرودگاه در استان وجود دارد و این امر قطعاً به توسعه منجر میشود، همچنین باید گفت برای استمرار پروازها باید سازمان هواپیمایی کشور همکاری ویژهای داشته باشد، اگرچه این همکاریها در ماههای گذشته بسیار مطلوب و مثبت بوده است.
وی معتقد است: برنامه فعالیت فرودگاه سمنان تنها با انجام یک پرواز داخلی به پایان نمیرسد و برای توسعه روزافزون در ناوگان هوایی مرکز استان باید تعاملها نهادهای اجرایی مستمر باشد. تمامی نهادهای اجرایی که درراه اندازی فرودگاه مرکز استان نقش داشتهاند باید تا رسیدن به چشماندازهای نهایی به اقدامهای مؤثر خود ادامه دهند از سوی دیگر راهاندازی مرز هوایی برای فرودگاه شاهرود از دیگر اقدامهای مؤثر برای توسعه و افزایش اشتغال در استان سمنان است.
ابک در ادامه میگوید: حمایت سازمانهای مردمنهاد برای استمرار پروازهای داخلی مسافربری در مرکز استان اجتنابناپذیر است و برقراری پروازهای پایدار در این فرودگاه، نیازمند همدلی آحاد مردم و مسئولان است.
بازار جهانی نیاز تولیدات استان سمنان
اگر به فرودگاه سمنان و همچنین فرودگاه شاهرود مجوز مرز هوایی اعطا شود اشتغال و توسعه در این بخش از اقتصاد استان افزایش چشمگیری خواهد یافت، همانگونه که مدیرکل جهاد کشاورزی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: متأسفانه در طول سال ۲۰ درصد از محصولات کشاورزی این استان به دلیل نداشتن مرز هوایی و امکان صادرات برای تازه خوری، ضایعات میشوند که صدور آنها میتواند ارزشافزوده فراوانی را به استان هدیه کند.
۲۰ درصد از محصولات کشاورزی استان سمنان به دلیل نداشتن مرز هوایی و امکان صادرات برای تازه خوری، ضایعات میشوند سید حسن میرعماد میگوید: دیگر مزیت فرودگاهها تکمیل زنجیره تولید است ما امروز در سطح کشت، کارگر، کشاورز، حملونقل، برداشت و حتی بستهبندی و انبار و سردخانه راداریم اما امکان صادرات فوری محصولات تازه خوری را به دلیل نداشتن مرز هوایی نداریم لذا این امر به تولیدات استان ضربه زده است.
یکی از دلایل احداث فرودگاه، ارسال صادرات محصولات کشاورزی به نقاط مختلف کشور و همچنین دیگر کشورهای جهان است که اکنون باید مجوز مرز هوایی آن برای توسعه بخش کشاورزی صورت گیرد.
توسعه تجارت هوایی بهعنوان تکمیلکننده زنجیره تولید و بازار فروش نقش ویژهای در توسعه اقتصادی دارد، بازارهای جهانی امروز خواهان تولیدات درون استان سمنان هستند که در این بازار، مقوله تولیدات کشاورزی نقشی بسزا دارد، سالانه دو میلیون تُن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید میشود که ایجاد مرز هوایی و زیرساخت صادرات در فرودگاههای آن میتواند مزیتی ویژه را در اختیار قرار دهد، از سوی دیگر تکمیل فرودگاههای استان سمنان در شاهرود و سمنان یک اولویت مهم برای تحقق شعار سال محسوب میشود که احقاق این امر در جابجایی کالاهای تولید و همچنین جذب گردشگر مؤثر است.
فرودگاهها و توسعه گردشگری
فعال گردشگری و کارشناس این حوزه نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، دیگر مزیت فرودگاههای استان را گردشگری میداند و معتقد است: فرودگاه میتواند درزمینهٔ جذب گردشگر بهخصوص توریستهای خارجی مؤثر باشد چراکه در ارائه خدمات حملونقلی و همچنین زمانسنجی مناسب تأثیرگذار است.
۷۳۳ اثر ملی ثبتشده در استان سمنان وجود دارد که اگر توسعه گردشگری هوایی در این استان رونق بگیرد قطعاً گردشگران و بازدید کنندگان این آثار بیشتر میشوند محسن محمدی میگوید: غالب گردشگران خارجی که به ایران سفر میکنند با تنگی وقت روبرو هستند چراکه اصفهان، شیراز، جنوب کشور، آذربایجان، مشهد و دهها نقطه دیگر در فهرست بازدیدشان قرار دارد و درنتیجه فرودگاه نخستین اولویت آنها است از سوی دیگر با توجه به نرخ دلار در برهه کنونی، برای گردشگران خارجی ارزانترین راه پرواز محسوب میشود درنتیجه فرودگاههای شاهرود و سمنان نیاز گردشگری است.
وی میافزاید: ۷۳۳ اثر ملی ثبتشده در استان سمنان وجود دارد که اگر توسعه گردشگری هوایی در این استان رونق بگیرد قطعاً گردشگران و بازدید کنندگان این آثار بیشتر میشوند و این افزایش گردشگر به اشتغال و توسعه اقتصادی منجر میشود اما از سوی دیگر باید گفت دیگر مزیت پروازها در استان سمنان برای مقوله گردشگری، جذب سرمایهگذار در این حوزه است و پرواز میتواند سرمایهگذاران را از سراسر کشور به استان آورد و در ایجاد رغبت برای سرمایهگذاری، مؤثر باشد.
فرودگاههای استان سمنان عامل اشتغال
فرودگاهها توسعه را به همراه میآوردند و توسعه نیز با خود اشتغال را میآورد چراکه میتواند شرایط را برای حضور سرمایهگذاران در استان و همچنین گردشگران مهیا کند. بهرهبرداری از طرح توسعهای فرودگاههای استان سمنان یکی از مسائلی است که دولت آن را پیگیری میکند.
تعداد قابلتوجهی از واحدهای صنعتی و تولیدی استان سمنان در مراوده با خارج از استان و کشور سرپا هستند و خط هوایی قطعاً در بهبود کارکرد و راندمان آنها میتواند مؤثر باشد از سوی دیگر منطقه ویژه اقتصادی گرمسار و ایوان کی نیز دارای طرح فرودگاه است که راهاندازی آن بهخصوص با اهتمام کاتب نماینده گرمسار و آردان در مجلس شورای اسلامی پیگیری میشود این فرودگاه سودای جذب سرمایهگذاران و حملونقل روسای کارخانهها بین تهران و ایوان کی و مشهد و همچنین شهرهای بزرگ ایران اسلامی را در سر دارد که این طرح نیز میتواند برای توسعه اشتغال در غرب استان مؤثر باشد هرچند نگاه ویژهای به این امر چه در بحث رسانهها و چه در بین مسئولان نبوده است.
درنهایت باید گفت فرودگاههای استان سمنان زیرساختهای توسعه هستند که اشتغال، گردشگری، جذب سرمایهگذاری، صادرات، تکمیل زنجیره تولید و دهها مزیت دیگر را برای استان به ارمغان میآورند.
نظر شما