به گزارش خبرگزاری مهر، گروه دین اندیشه -محمد فرضی پوریان: اسلام در جامعهای به مردم عرضه شد که نژادپرستی و تبعیض نژادی در آن موج میزد و عرب آن زمان خود را برتر از هر قومی میدید و با مردم سیاهچهرهای که به عنوان برده به آن سرزمین آورده میشد، مانند یک حیوان برخورد میکرد و به خود اجازه میداد آنان را حیوان خود بداند و هر کاری با او انجام دهد. اشراف عرب با خریدن بردگان، خود را مالک آنان میدانستند و آنان را مجبور به هر کاری میکردند و گاهی چنان شکنجه میکردند که زیر شکنجه جان میدادند و هیچ حقی در آن جامعه برای بردگان و سیاهچهرگان وجود نداشت.
در این فضای تبعیض و نژادپرستی پیامبری برانگیخته میشود، دینی بر مردم عرضه میکند و عده کمی به دین او گرویده شده و خود او نیز به شدت توسط همین مردم بتپرست و نادان مورد آزار و اذیت قرار میگیرد. چرا که او هنجارهای جامعه را شکسته است و با اشرافگری و ظلم و ستم به دیگران به مبارزه برخواسته است. او آمده است که بگوید همه انسانها برابرند و رنگ و نژاد و پول و ثروت و جایگاه اجتماعی دلیل برتری انسان نیست و تنها دلیل برتری انسانی بر انسان دیگر، تقوای او و دوری از گناهان است.
قرآن در این باره میفرماید: «یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَأُنْثَیٰ وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ [حجرات/۱۳] ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و ملتها و قبیلهها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید، بی تردید گرامیترین شما نزد خدا پرهیزکارترین شماست؛ یقیناً خدا دانا و آگاه است» همچنین میفرماید: «مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثَیٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیَاةً طَیِّبَةً وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ [نحل/۹۷] از مرد و زن، هر کس کار شایسته انجام دهد، در حالی که مؤمن است، مسلماً او را به زندگی پاک و پاکیزه ای زنده میداریم و پاداششان را بر پایه بهترین عملی که همواره انجام میدادهاند، میدهیم» این آیات به صراحت بیان میکند نژاد و رنگ پوست و جایگاه اجتماعی هیچ امتیازی محسوب نمیشود، حتی برده و آزاد بودن هم ملاک برتری نیست و تنها راه سعادت و برتری انسان ایمان و عمل صالح است.
این آیات در زندگی پیامآور این آئین نیز به خوبی دیده میشود؛ حضرت در این رابطه فرمودند: «إِنَّ النَّاسَ مِنْ عَهْدِ آدَمَ إِلَی یَوْمِنَا هَذَا مِثْلُ أَسْنَانِ الْمُشْطِ لَا فَضْلَ لِلْعَرَبِیِّ عَلَی الْعَجَمِیِّ وَ لَا لِلْأَحْمَرِ عَلَی الْأَسْوَدِ إِلَّا بِالتَّقْوَی الْخَبَر: همانا مردم از زمان آدم تا کنون، مانند دندانهای کنار هم هستند؛ عرب هیچ فضلی بر غیر عرب ندارد، قرمز بودن هیچ فضیلتی بر سیاه ندارد، مگر با تقوای الهی و دوری از گناهان ».[۱]
در سیره خود حضرت نیز برخورد با بردگان و سیاهپوستان بسیار نیکو بود، تا جایی که بلال حبشی که بردهای سیاه چهره بود را کنار خود قرار داد و او را مؤذن مسجد خود کرد. سلمان فارسی نیز با اینکه از ایرانیان بود و عرب نبود، جز بهترین صحابه قرار گرفت و حضرت راجع به او فرمود: «سلمان از ما اهل بیت است »[۲] یعنی حضرت، سلمان را جزئی از اهل خانه خود خواند که دال بر دوست داشتن سلمان فارسی بود.
این در حالی است که اگر به جامعه آمریکا و غرب نگاه کنیم، رفتار تبعیضآمیز و گویای نژاد پرستی آنها را مشاهده خواهیم کرد، با آنکه در حدود ۲۰۰ سال قبل قانون بردهداری در آمریکا لغو شود، اما این تفکر که سیاهپوستان بردگان و زیر دست آنان هستند در جامعه موج میزند و انسانیت آنان را نادیده گرفته مانند یک حیوان با آنان برخورد میکنند و آنان را مورد ضرب و جرح قرار داده و بسیار با خشونت با آنان برخورد میکنند.
حتی دولت این کشور نیز برخوردی دوگانه با آنان دارد و قاتلان آنان که سفیدپوست هستند را مجازات نمیکنند، دیده شده که گاهی پلیس این کشور بدون هیچ جرمی و بدون هیچ خشونتی از ناحیه سیاهپوستان، تنها برای تفریح و لذت بردن، برخی از آنان را میکشد و دادگاه نیز قاتلان را تبرئه کرده و هرگز مجازات نمیکند.
این است تفاوت حقوق بشر در آمریکا و در اسلام؛ در اسلام عزیز پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) که بالاترین مقام انسانی را دارد، با سیاهپوستان مینشیند، غذا میخورد، آنان را در آغوش میکشد و جایگاه میبخشد مانند بلال حبشی؛ اما در آمریکا آنان را تحقیر میکنند، با خشونت برخورد میکند، برای تفریح میکشند و هیچیک از حقوق انسانی را برای آنان قائل نیستند.
در سال ۱۹۹۲ آتش خشم سیاهپوستان آمریکایی با ضرب و شتم «رادنی کینگ» شهروند سیاهپوستی که توسط یک پلیس سفیدپوست این کشور، تا سرحد مرگ کتک خورده بود، شعلهور شد. سپس قتل «اوسکار گرانت» جوان سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس این کشور اتفاق افتاد. در سال ۲۰۱۲ پلیس سفیدپوست آمریکایی در ایالت فلوریدا به یک نوجوان ۱۷ ساله سیاهپوست در حالی که بعد از خرید شیرینی در حال بازگشت به منزل بود تیراندازی کرد. در ۲۰۱۴ «مایکل براون» جوان ۱۸ ساله و غیر مسلح سیاهپوست آمریکایی با ضرب گلوله به دست «دارن ویلسون» مأمور پلیس سفیدپوست سابق شهر فرگوسن کشته شد و بعد از آن، مقامهای قضائی وزارت دادگستری آمریکا اعلام کردند که این پلیس از همه اتهامات تبرئه میشود.
اما حادثه «چپل هیل» در سال ۲۰۱۵ که یک شهروند آمریکایی ۳ دانشجوی مسلمان را در ایالت کارولینای شمالی به قتل رساند هرگز فراموش نمیشود. در سال ۲۰۱۸ یک جوان سیاهپوست در شهر فیلادلفیا و یک جوان دیگر به ضرب ۲۰ گلوله توسط پلیس ایالات متحده در یک پارکینگ به قتل رسید.
این روزهای نیز جنایت قتل جرج فلورید موجی از خشم همه مردم آزادیخواه و عدالتجوی دنیا را برانگیخته است.
این است حقوق بشر آمریکایی و اسلامی، در اسلام رنگ و نژاد و قوم و قبیله و موقعیت اجتماعی معیار ارزشگذاری نیست و در آمریکا همچنان تبعیض نژادی و رنگ پوست موج میزند.
پینوشت:
[۱]. مفید، محمد بن محمد، الإختصاص، الموتمر العالمی لالفیة الشیخ المفید، ایران، قم، چاپ اول، ۱۴۱۳ ق، ص ۳۴۱.
[۲]. مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، بحار الأنوار، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۳ ق، ج ۱۰۸، ص ۲۸۶.
نظر شما