پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۹ خرداد ۱۳۸۶، ۹:۴۰

/ شب ابن عربی در خانه هنرمندان ایران -1 / نصرالله پورجوادی:

اثر دکتر موحد فتح بابی در بررسی های تاریخی مربوط به ابن عربی است / ابن عربی برخی اصطلاحات را در معنایی غیر صحیح به کار می برد

اثر دکتر موحد فتح بابی در بررسی های تاریخی مربوط به ابن عربی است / ابن عربی برخی اصطلاحات را در معنایی غیر صحیح به کار می برد

دکتر نصرالله پورجوادی عصر دیروز در مراسم "شب ابن عربی" در خانه هنرمندان که به مناسبت انتشار کتاب فصوص الحکم شیخ اکبر محی‌الدین ‌ابن عربی با ترجمه و شرح دکتر محمد علی موحد برگزار شد انتشار این اثر را فتح بابی برای بررسی‌های تاریخی در زمینه ابن عربی توصیف کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، وی با اشاره به شروح فراوانی که بر آثار مختلف نوشته شده، افزود : معمولا علت اصلی شرح آثار این بوده که شارح متن اصل اثر را به زبان خود برمی‌گردانده و به همین خاطر است که کمتر می‌توان کتاب فارسی یافت که شرح شده باشد.

 این استاد دانشگاه ترجمه و شرح دکتر موحد بر فصوص الحکم ابن عربی را اثری دانست که ابهت تاریخی ایجاد شده برای ابن‌عربی و کتاب او که مانع تحقیق علمی درباره او و آثارش می‌شود را زدوده به واقع نشان می‌دهد فصوص الحکم چه حرفی برای فارسی‌زبانان دارد.

 دکتر پورجوادی ادامه داد: من خودم فصوص را چندین بار به زبان عربی خوانده‌ام اما هنگامی که این اثر را به زبان فارسی مطالعه کردم گویا مطالب جدیدی را دریافتم و با خود گفتم گویی فصوص چیز خیلی زیادی هم ندارد! در واقع نگاه شخصی بنده با مطالعه این اثر نسبت به فصوص و شخص ابن عربی تا حدودی متحول شد.

 وی با اشاره به برخی خصوصیات برجسته ابن عربی که او را تا سر حد یک شخصیت ممتاز در عرصه عرفان اسلامی سرآمد کرده، گفت : ابن عربی شخصیت بزرگ و مهمی است و در این واقعیت هیچ تردیدی وجود ندارد اما متاسفانه این واقعیت باعث شده که یک بت از ابن عربی ساخته شود . باید بپرسید آیا به واقع در آثار او جای هیچ گونه سخن نیست؟

 این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به قدرت عجیب تخیل ابن عربی، اظهار داشت : واقعا تخیل این مرد انسان را به حیرت می‌آورد اما از طرف دیگر آیا نوشته‌های او وحی منزل است؟ آیا آنچه ابن عربی می‌گوید، حقیقت تصوف است؟ آیا برداشت‌های او از خیلی از مسایل صحیح است.

 دکتر پورجوادی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه ملاقات ابن عربی با رسول مکرم اسلام در عالم خواب به معنای تقدس آثار او نیست، به انتقاد از شیخ اکبر پرداخت و افزود: در اغب موارد بیان اینکه منشاء اصلی اثر سروش غیبی یا مواردی از این دست است، به عنوان یک سبک ادبی مورد استفاده قرار می‌گرفته و ابن عربی هم از این شگرد ادبی بهره برده است ،حال آیا این مسئله باید ما را در نقد ابن عربی خلع سلاح کند.

 وی با تاکید بر لزوم شناسایی منابع فکری این عربی، ادامه داد : حقیقت آن است که برخی مواقع اصطلاحاتی که او در آثارش به کار می‌برد، معنایی غیر از معنای مورد نظر او دارند و ابن عربی آن اصطلاحات را در معنای اشتباه به کار برده است.

 این استاد دانشگاه نوشته‌های شیخ اکبر درباره "اصطلاحات صوفیه" را مورد اشاره قرار داد و گفت : بنده در جریان تحقیق مفصلی که انجام دادم دریافتم که بسیاری از این اصطلاحات از طرق مختلف به او رسیده است . ابن عربی همواره دفتر یادداشتی داشته و اغلب موارد مطالب مفیدی را که می‌خوانده یا می‌شنیده در آن ثبت و در زمان مناسب به کار می‌برده است.

 دکتر پورجوادی در ادامه اظهار داشت : در جریان سیر ثبت اصطلاحات صوفیه در دفتر یادداشت ابن عربی برخی از این اصطلاحات همان‌گونه که بوده به اشتباه توسط او ثبت شده و بعدها هم به اشتباه استعمال شده و او در آثار خود حتی به توجیه اشتباه بودن این اصطلاحات نیز پرداخته و مثلا گفته که فلان نکته به من الهام شده است!

 وی با بیان اینکه صوفیه اصلا چیزی به عنوان اصطلاح ندارد، افزود: اصطلاح، چیزی مخصوص علوم است و به واقع چه علتی داشته که صوفیه هم اصطلاحاتی را داشته باشند؟ برخی از مواردی که به عنوان اصطلاح از آن یاد شده در اشعار صوفیان ذکر می‌شده که به عنوان مثال بعدها ابونصرسراج به توضیح و تشریح آن‌ها پرداخته است.

 این استاد دانشگاه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد : علیرغم تمام سخنانی که گفتم احترام زیادی برای شخص ابن عربی قائل هستم اما معتقدم که باید هم به تمجید از او پرداخت و هم او را نقد کرد.

کد خبر 494718

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha