۳ فروردین ۱۴۰۲، ۱۲:۱۹

استان مرکزی پذیرای مهمانان نوروزی است؛

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

اراک-شهرستان شازند در جنوب غربی استان مرکزی با وجود بارش های زیاد و آب و هوایی کوهستانی و اماکن گردشگری تاریخی سبب جذب گردشگران داخلی و خارجی شده است.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: استان مرکزی در ایام نوروز جزو سه استان پر تردد کشور است ولی به دلیل ناشناخته ماندن جاذبه‌های متنوع و جذاب این استان از جمله اماکن دیدنی و گردشگری، تنها آن را استانی برای عبور تلقی می‌کنند.

در این مطلب قصد داریم دیدنی ترین اماکن گردشگری شهرستان شازند که در جنوب غربی استان مرکزی واقع شده و قدمت آن به دوره قاجار بر می‌گردد و در زمان قاجار به نام ادریس آباد شناخته شده، را در قالب عکس و نوشته مرور کنیم.

شازند

دشت زیبای شازند، میزبان چشمه‌های چشم نوازی است که از دل کوه‌های برفی آن بیرون می‌زند تا آغاز فصل رویش را برای سیراب کردن پهنه عظیم درختان و مراتع این دشت سرسبز رقم زند.

شهرستان شازند یکی از شهرستان‌های استان مرکزی است که در جنوب غربی اراک قرار دارد و مرکز این شهرستان یعنی شهر شازند با اراک فاصله‌ای ۳۳ کیلومتری دارد. این شهرستان با استان‌های همدان و لرستان هم مرز است و دارای آب و هوای کوهستانی است که تابستان‌های معتدل و زمستان‌های سردی را به همراه دارد.

همچنین صنایع مهمی از جمله پالایشگاه، پتروشیمی، نیروگاه برق و کارخانه قند در این شهرستان قرار دارند که از اهمیت بالایی برخوردارند.

روستای پاک، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان شازند در استان مرکزی است. این روستا با فاصله‌ای حدود پانزده کیلومتر از شهرستان شازند و پنجاه و پنج کیلومتر از اراک قرار گرفته است. پاکل یکی از پر بارش ترین نقاط شهرستان شازند محسوب می‌شود و همجواری با کوه‌های سر به فلک کشیده باعث شده تا در زمستان و بهار پیست اسکی پاکل به یکی از نقاط گردشگری استان مرکزی تبدیل شود.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

پیست اسکی شهدای سربند تنها پیست اسکی استان مرکزی است که در ارتفاع ۲۷۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد و با مسیری به طول ۶۰۰ متر از امکاناتی نظیر سه دستگاه تله‌سیژ و رستوران برخوردار است.

این پیست اسکی که با شازند فاصله‌ای ۲۵ کیلومتری و با اراک فاصله‌ای ۵۵ کیلومتری دارد، در ارتفاعات بعد از روستای پاکل و در دامنه کوه‌های روستای سرسبز و ییلاقی چال‌هُما و در کنار جاده‌ی آسفالته شازند به هندودر قرار گرفته است.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

هر ساله در فصل سرما این منطقه مرتفع با بارش‌های سنگین و زود هنگام برف همراه است و در اغلب ایام زمستان شرایط مساعدی را برای علاقه مندان به اسکی و تفریحات زمستانه در خود دارد. این پیست به دلیل موقعیت طبیعی و جغرافیایی بکر بهترین شرایط را برای پذیرش اسکی بازان کشور به ویژه استان‌های همدان و لرستان دارد و در روستاهای پایین دست منطقه نیز گردشگران می‌توانند با اسکان در خانه‌های قدیمی و تجربه زندگی و تغذیه روستایی خاطرات به یادماندنی برای خود خلق کنند.

سد کمال صالح

این سد در ۷۴ کیلومتری جنوب غرب اراک و ۴۶ کیلومتری جنوب شهر شازند بنا شده است که با داشتن منظره‌های طبیعی دیدنی، یکی از نقاط گردشگری استان مرکزی محسوب می‌شود. آب این سد از دو رودخانه بزرگ و قلعه نو تأمین می‌شود که خود این دو رودخانه در اصل از شاخه‌های رود بزرگ دز بشمار می‌آیند. محل احداث این سد روستایی به نام کمال صالح بود لذا نام این سد هم کمال صالح شد.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

این سد از نوع سنگریزه ای با هسته رسی است و حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب گنجایش مفید دارد. جهت استفاده عموم مردم از طبیعت زیبا و دلنشین سد، مکان‌های خاصی در اطراف آن فراهم شده و می‌توان چند ساعتی را در کنار این سد پر آب گذراند و از آن لذت برد.

شهباز مرتفع‌ترین قله استان مرکزی

قله شهباز با ارتفاع ۳۳۸۸ متر از جمله مرتفع‌ترین قلل استان مرکزی است. در نزدیکی قله آن یک محل نسبتاً صاف به نام برف حاج آقارضا قرار دارد که برف آن در سال‌های پر بارش، تا نیمه‌های فصل تابستان (به علت در سایه بودن) باقی می‌ماند و محل اتراق چندروزه کوهنوردان و محلی‌ها است.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

سراب عباس آباد

سراب عباس آباد در شرق شهر شازند و در دامنه شمالی کوه راسوند و جنوب دشت شازند قرار دارد. این چشمه به سمت روستاهای عباس‌آباد و اکبرآباد جریان دارد. در سرچشمه آن با مساعدت سازمان میراث فرهنگی و اجرای شهرداری، پارک بزرگی احداث شده است.

میزان آبدهی این چشمه بطورمتوسط حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ لیتر در ثانیه است و از آب آن برای کشاورزی و شرب روستاها و مناطق اطراف استفاده می‌شود.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

همزمان با گرم شدن تدریجی هوا و در آغاز سال جدید، سراب عباس آباد شازند به عنوان منطقه نمونه تفرجگاهی، پذیرای بسیاری از مردم و علاقه مندان به طبیعت است و به خاطر نزدیکی با شهر شازند، مکان مناسبی برای گذراندن اوقات فراغت اهالی این شهر و سایر مردم استان مرکزی و کشور است.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

سراب اسکان

در دامنه‌ی کوه لجور، در شمال غرب شهر شازند و در نزدیکی روستای اسکان، این چشمه واقع شده است. متوسط آبدهی آن ۲۰۰ لیتر در ثانیه است که مورد استفاده‌ی کشاورزی روستای اسکان ومناطق اطراف قرار می‌گیرد و در فصل‌های بهار و تابستان مقصد گردشگری مردم استان است.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

چشمه بلاغ حک

چشمه بلاغ حک یکی از چشمه‌های استان مرکزی است که در ۷ کیلومتری شمال غرب شازند در دامنه جنوبی کوه راسوند و در مجاورت کوه بلاغ واقع شده است.

با توجه میزان نزولات جوی و ذوب برف‌ها، میزان نوسان سالیانه این چشمه بسیار زیاد است به طوری که میزان آبدهی فروردین ماه این چشمه نسبت به شهریور ماه بسیار تفاوت دارد چون میزان ریزش‌های جوی و ذوب برف‌ها در فروردین ماه به بیشترین میزان خود می‌رسد و با توجه به شکاف‌های بزرگ و زیاد کوه راسوند، این اختلاف آبدهی چشمگیر است اما به طور متوسط میزان آبدهی این چشمه نزدیک به ۳۰۰ لیتر در ثانیه است.

گذری بر اماکن جنوب غربی استان مرکزی/شازند شهر چشمه های طبیعی

این چشمه از نوع کارستیکی است و از نظر کیفیت آب، جزو چشمه‌های مطلوب و مناسب به شمار می‌رود.

از آب این چشمه برای آبیاری زمین‌های کشاورزی روستاهای حک بالا، حک پایین و تحت محل استفاده می‌شود.

این چشمه از مکان‌های اسطوره‌ای ایران است و با نام چشمه آب معدنی کیخسرو نیز نامیده می‌شود. بر اساس کتاب شاهنامه فردوسی، کیخسرو (پسر سیاوش و فرنگیس) به عنوان پادشاهی عادل و دادگر در ایران زمین مطرح بوده است. وی پس از شصت سال پادشاهی، از بیم افتادن در خودپرستی، تاج و تخت را به لهراسب واگذار می‌کند. کیخسرو قبل از مرگ بدن خود را در این چشمه شستشو داده و سپس به درون غار (غار کیخسرو) رفته و هرگز بازنگشته است.

کد خبر 5738985

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha