۲۲ خرداد ۱۴۰۰، ۱۱:۰۲

در قالب یک‌مراسم مجازی؛

برگزیدگان چهارمین دوره جایزه «ارغوان» معرفی شدند

برگزیدگان چهارمین دوره جایزه «ارغوان» معرفی شدند

چهارمین دوره جایزه داستان‌نویسی «ارغوان» با معرفی برگزیدگان و با گرامیداشت اصغر عبداللهی و کامبوزیا پرتوی، در قالب مراسمی مجازی به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، برگزیدگان چهارمین دوره جایزه داستان‌نویسی ارغوان با موضوع «آخرین سال قرن» با یادی از اصغر عبداللهی و کامبوزیا پرتوی روز پنجشنبه ۲۰ خرداد در قالب مراسمی مجازی معرفی و تقدیر شدند.

در آغاز مراسم مورد اشاره، گزارش اوژن حقیقی دبیر این‌جشنواره، توسط پژمان بازغی که اجرای برنامه را بر عهده داشت، ارائه شد که متن آن به این‌شرح بود:

«مفتخریم که مراسم اهدای جوایز چهارمین دوره‌ جایزه ارغوان با موضوع "آخرین سال قرن" در بخش داستان کوتاه را به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت مجازی در کنار شما جشن می‌گیریم.

جایزه‌ای که با هدف ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی و کشف و حمایت از نویسندگان و هنرمندان جوان و با استعداد و تلاش برای ارتقاء جایگاه آنان از سطح آماتوری به سطح حرفه‌ای از شهریور ۱۳۹۶ توسط انتشارات «هفت‌رنگ» آغاز به کار کرد و هدف اصلی آن حمایت از جوانان در حوزه داستان کوتاه است.

شورای سیاست‌گذاری جایزه‌ "ارغوان" در مهر ۱۳۹۹ بعد از جلسات متعدد، موضوع، قوانین، مقررات، آیین‌نامه و فراخوان چهارمین دوره‌ این جایزه را تدوین و در مرحله‌ بعدی چینش هیات انتخاب و داوری را آغاز نمود.

با نظر این شورا، «آخرین سال قرن» به عنوان موضوع دوره‌ی چهارم جایزه «ارغوان» انتخاب و شرایط سنی شرکت در مسابقه همانند سه دوره گذشته حداکثر ۳۰ سال مقرر شد.

هیات انتخاب بخش داستان (بر اساس حروف الفبا ) متشکل از فرشته احمدی، میترا الیاتی، فرهاد توحیدی، محمد چرم‌شیر، مهسا محبعلی و هیات داوران بخش داستان (بر اساس حروف الفبا ) متشکل از احمد پوری، حسین سناپور، لیلی گلستان، ما را در این مهم یاری کردند که از تمامی آنها بسیار سپاسگزاریم.

دوره چهارم جایزه "ارغوان" از دی ماه ۱۳۹۹ آغاز و با ۵ روز تمدید مهلت ارسال تا ۲۰ فروردین ۱۴۰۰بیش از ۶۰۰ داستان به دبیرخانه جایزه ارسال شد که از این تعداد ۴۷۳ داستان کوتاه، واجد شرایط شرکت در مسابقه بودند و از این تعداد ۱۹۳ نفر آقا و ۲۸۰ نفر از آنها خانم هستند.

هیات انتخاب کار بازخوانی آثار را در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه به پایان رساندند و ۳۰ داستان نهایی را در اختیار هیات داوران قرار دادند که از این تعداد ۱۳ نفر خانم و ۱۷ نفر آقا هستند.
هیات داوران در ۶ خرداد، ۱۰ اثر نهایی را در اختیار دبیرخانه‌ جایزه قرار دادند.

امروز جایزه "ارغوان" به عنوان جایزه‌ای خصوصی که داستان‌های چاپ‌نشده را داوری می‌کند، با کسب تجربیات ارزشمند از هیئات انتخاب و داوران با افتخار اعلام می‌دارد به هدف خود که معرفی جوانان مستعد بوده است، رسیده و از حامیان این جایزه جناب آقای غلامعلی سلیمانی مدیر محترم کارخانجات کاله، سرکار خانم مستانه مهاجر مدیر استدیو "آوای نفس"، جناب آقای علیرضا رمضانی مدیر محترم نشر مرکز که کتاب این دوره از جایزه‌ "ارغوان" توسط این انتشارات به چاپ خواهد رسید، آقای صابر ابر مدیر محترم موسسه فرهنگی و هنری «این /جا »که ده نفر برگزیده این دوره از جایزه را به یک کارگاه داستان‌نویسی مهمان کردند و در آخر از تمام افرادی که ما را در این یک سال همراهی کرده و پشتیبان ما بوده‌اند به خصوص شورای سیاست‌گذاری دوره چهارم متشکل از آقایان ابراهیم حقیقی، امیر اثباتی، آرش صادقی، بهرنگ تنکابنی و انتشارات "هفت رنگ" که از هیچ کمکی دریغ نکرده و بدون حضور آنها این اتفاق میسر نبود، کمال تشکر را داریم.»

در ادامه، اوژن حقیقی، دبیر این جایزه ادبی در ویدیویی ابراز خرسندی کرد دوره چهارم جایزه «ارغوان» در این سال سخت کرونایی به سرانجام رسیده و گفت: بسیار علاقه‌مند بودیم اختتامیه این دوره از جایزه را دور هم جشن بگیریم ولی احتیاط کردیم و تصمیم گرفتیم اختتامیه پنجمین دوره را دور هم باشیم.

وی افزود: امسال جایزه «ارغوان» سال پربار و شلوغی داشت. علاوه بر انتشار کتاب آثار منتخب سومین دوره جایزه از سوی نشر مرکز، کتاب دیگری نیز با عنوان «روشنانقطه» در این دوره به چاپ رسیده است. شورای سیاستگذاری جایزه، ده تن از نویسندگان منتخب سه دوره گذشته را دعوت کرد تا داستان کوتاه جدیدی درباره یک موضوع مشخص بنویسند. این کار در پاییز و زمستان انجام شد و ماحصل آن کتاب «روشنا نقطه» است که از سوی نشر «هفت رنگ» منتشر شد و هم اکنون در کتابفروشی‌ها در دسترس است.

دبیر جایزه «ارغوان» در ادامه گفت: در روزهایی که ادبیات و کتاب ما این چنین مورد کم‌توجهی قرار گرفته، وظیفه تک تک ماست که به ترویج فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی و حمایت از جوانان کمک کنیم.

در ادامه این‌مراسم، برگزیدگان این جایزه به ترتیب اولویت از دهم تا یکم، معرفی شدند:

دهم: امیرحسین بریمانی از تهران
نهم: الهام وطن خواهان اصفهانی از اصفهان
هشتم: غزل محمدی از تهران
هفتم: علی نادری از اصفهان
ششم: حامد گراوندی از کرمانشاه
پنجم: عباس عظیمی از افغانستان و ساکن اراک
چهارم:مهلا یزدانی احمد آبادی از تهران
سوم: امیر محمد مدحثی از تهران
دوم: سید رحیم حسینی‌نژاد از تهران
اول: امیرحسین طالبی‌نیا از تهران

پس از پخش گزارشی تصویری از روند برپایی دوره چهارم این جایزه، احمد پوری عضو هیات داوران، با ارایه توضیحاتی درباره کتاب «روشنا نقطه»، گفت: برای نویسندگان جوان خیلی مهم است که مخاطب خود را پیدا کنند و مطمئن باشند کارشان به دست مخاطب رسیده است.

او با بیان خاطره‌ای از آغاز جوانی خود که اولین داستانش در ۱۹ سالگی او در مجله «فردوسی» منتشر شده بود، یادآوری کرد این اتفاق لذتی تکرارناپذیر برای او داشته است.

این‌مترجم در ادامه گفت: نویسنده برای مخاطب می‌نویسد. نوشتن جدا کردن رویا از خود است. اگر کسی نمی‌خواهد دیگری را در رویایش شریک کند، چرا باید آن را از خود جدا کند و این چنین است که هر هنرمندی در هر رشته‌ای، از رسیدن اثر به مخاطبش لذت می‌برد. به همین قصد بود که جایزه «ارغوان» چنین کتابی را منتشر کرد. اگر این کار تداوم یابد، برای جوانانی که دست به قلم برده‌اند، سکوی بسیار مناسبی خواهد بود.

سپس فرهاد توحیدی، عضو هیات انتخاب جایزه مذکور، در ویدیوی دیگری، توضیحاتی درباره چگونگی انتخاب آثار این دوره بیان کرد و گفت: کیفیت داستان‌های برگزیده امسال از دوره‌های گذشته بالاتر بوده است اما تعداد داستان‌های با کیفیت نسبت به سال‌های گذشته افت کرده بود.

وی افزود: نمی‌توان به بسیاری از نوشته‌ها عنوان داستان را داد. شاید دل‌نوشته یا قطعه ادبی نام مناسب‌تری برای آنها باشد و لازم است نویسندگان جوان، با خواندن آثار موفق ایران و جهان، خود را آموزش بدهند وتفاوت متون گونگون را دریابند. برای نوشتن هر متنی در حوزه ادبیات، انتخاب اولین ایده نادرست‌ترین کار است چون معمولا به ذهن همه می‌رسد. بنابراین بهتر است از ایده‌های بعدی شروع به کار کرد.

این‌فیلمنامه‌نویس در ادامه گفت: پایان یک قرن، فرصت مناسبی برای تعمق در آن بود ولی در داستان‌های رسیده کمتر به این موضوع توجه شده بود.

توحیدی به نویسندگان جوان توصیه کرد تا از تجربه زیستی خود استفاده کنند چراکه تجربه زندگی هر کس، یگانه است ولی ابراز تاسف کرد که در میان آثار رسیده، کمتر داستانی می‌توان یافت که بر این موضوع تمرکز کرده باشد.

در ادامه با پخش ویدیویی از رسول صدرعاملی، یاد و خاطره اصغر عبدالهی و کامبوزیا پرتوی، دو نویسنده‌ای که سال گذشته از دنیا رفتند، گرامی داشته شد.

صدرعاملی از عبداللهی به عنوان یکی از معدود کسانی یاد کرد که همه زندگی‌اش با نوشتن گذشت و از این راه اترزاق می‌کرد و این گونه بود که همواره با همسرش، اختر اعتمادی که مترجم چیره‌دستی است، در خانه‌ای کوچک می‌زیست.

این‌کارگردان گفت: خاستگاه عبداللهی، قصه و ادبیات بود و در زمینه قصه‌نویسی هیچ اعتنایی به ممیزی نداشت و هرگز دنبال حاشیه و دیده شدن نبود. به همین دلیل برای دریافت مجوز آثارش دنبال تقابل نبود تا جایی که هم اکنون هم چند کتاب او در ارشاد در انتظار مجوز است.

وی از فعالیت عبداللهی در تمام ژانرهای نوشتاری اعم از داستان کوتاه، رمان، قصه‌هایی برای نوجوانان، ناداستان و ... سخن گفت و یادآوری کرد که این نویسنده دوستدار ارتباط با نوجوانان و جوانان بود و شاگردان زیادی در میان این گروه‌های سنی داشته که بعدا چهره‌های موفقی شدند.

صدرعاملی از دوستان نزدیک عبداللهی همچون اکبر رادی، شمیم بهار، نجف دریابندری، صفدر تقی زاده، رضا قاسمی، قاسم هاشمی‌نژاد و هوشنگ گلشیری هم یاد کرد و از شوق این نویسنده به زندگی صحبت و تاکید کرد که عبداللهی، راه رستگاری یک جامعه نه چندان پیشرفته را در ادبیات و در هنری که ریشه در ادبیات داشته باشد، می‌دانست.

این فیلمساز در ادامه از کامبوزیا پرتوی به عنوان بهترین فیلنامه‌نویس سینمای ایران نام برد که ضمن همکاری با کارگردانان سرشناسی همچون مجید مجیدی، عباس کیارستمی و ... با بسیاری از جوانان همکاری کرد و با صبوری برای جوانانی که اندک استعدادی در آنان می‌دید، وقت می‌گذاشت. طوری که خانه او، پاتوق هنرجویانی بود که از دیگر شهرها برای آموزش سینما به تهران آمده بودند.

صدرعاملی، پرتوی را شخصیتی بی‌نیاز خواند که با حداقل‌ها زندگی می‌کرد ولی سرشار از طنازی و طراوت و حرف‌های نگفته بود و علاقه جدی او به ذات سینما بود و هرگز به دنبال اسم و رسم آن نبود. پرتوی بهترین دیالوگ‌نویس بود که حتی ساده‌ترین دیالوگ‌هایش عمق داشت. فیلمنامه‌نویسان خوب، کم نداریم ولی اغلب برای خودشان می‌نویسند اما بخش اعظم فیلمنامه‌های کامبیز برای دیگران بود آن هم نه برای دستمزد چراکه بی‌نیاز بود و سرِ سوزنی حسرت نداشتن، در او نبود. غرق در قصه و کلمه بود و در جهان رویایی خود زندگی می‌کرد. هیچ فیلمنامه متوسط یا شکست خورده‌ای نداشت.

این سینماگر ابراز امیدواری کرد در نسل جدید، افرادی مانند عبداللهی و پرتوی تکرار شوند.

سپس لیلی گلستان، عضو هیات داوران این جایزه درباره تفاوت این دوره با دوره‌های گذشته نکاتی را بیان کرد و ابراز خوشنودی کرد زبان فارسی بسیاری از داستان‌ها در قیاس با گذشته شسته رفته‌تر بوده و تخیل موجود در دو سه قصه ، موجب زیبایی آنها شده بود.

وی گفت: نویسندگان جوان فضاهایی واقع‌گرا و ملموس ساخته بودند که شبیه زندگی خودمان بود. انتخاب سه برگزیده اول سخت بوده است، به نویسندگان جوان توصیه کرد با خواندن داستان‌های کوتاه، آثار کلاسیک و رمان‌های مهم ایرانی و خارجی و متون قدیمی فارسی، به تقویت تخیل و انسجام قصه‌های خود بپردازند.

در پایان این‌برنامه، پژمان بازغی به‌عنوان مجری برنامه از حامیان این جشنواره قدردانی و ابراز امیدواری کرد جایزه «ارغوان» در دوره‌های بعدی هم همچنان با اقبال جوانان رو به رو شود و در معرفی چهره‌های مستعد جوان، موفق باشد.

کد خبر 5232630

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha