خبرگزاری مهر – گروه استانها: تغییر الگوی کشت گیاهان پرآبخواه به کم آبخواه از الزامات توسعه کشاورزی در استان یزد است و اولین الگویی که یزدیها در پیش گرفتند، توسعه کشتهای گلخانهای بود اما این روزها اجرای طرح توسعه کشت گیاه زعفران به دلیل پایین بودن مصرف آب با استقبال خوبی مواجه شده از اینرو در بیشتر مناطق استان یزد شاهد افزایش کشت این محصول طلایی هستیم.
درخشش طلای سرخ در دل کویر، زیبایی خاصی به اراضی کشاورزی استان بخشیده و از ناامیدی کشاورزان کاسته است. بسیاری عقیده دارند برخی شهرستانهای استان یزد ظرفیت بالایی برای کاشت این محصول زیبا و گرانبها دارند.
کشت زعفران مهاجرت روستاها را معکوس کرد
در شرایطی که خشکسالی بخش کشاورزی را به شدت تحت تأثیر قرار داده و شاهد مهاجرت از روستاها هستیم، رونق کشت زعفران باعث مهاجرت معکوس خواهد شد. جالب است که استقبال از کاشت زعفران در بین جوانان به ویژه فارع التحصیلان بخش کشاورزی رو به افزایش است چرا که اقلیم استان به نحوی است که شرایط را برای برداشت با کمیت و کیفیت زعفران فراهم کرده است.
یزد از جمله استانهایی است که در دو دهه اخیر با مشکل کمآبی و بیآبی روبروست بر این اساس بخش مهمی از مساحت استان به کاشت انواع محصول کشاورزی کم آبخواه اختصاص دارد.
زعفران تولیدی یزد به دلیل شرایط آب و هوایی و خاک مناسب از کیفیت بالایی برخوردار است و یزد در میان استانهای تولید کننده این محصول در جایگاه ششم کشور دارد و شاهد صادرات این محصول البته به میزان محدود هستیم که البته با توسعه سطح زیر کشت در حال افزایش است.
بهاباد بیشترین سطح زیرکشت زعفران را در استان یزد دارد
درآمد مردم برخی مناطق استان از جمله بهاباد در بیشترین سطح و ابرکوه و خاتم در سطوح پایینتر از طریق کشاورزی تأمین میشود، بر این اساس تغییر الگوی کاشت محصول، توسعه کاشت گیاه زعفران و نیز گیاهان دارویی به کشاورزان توصیه میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر با باین اینکه سال گذشته از ۸۳۰ هکتار زمینهای زیرکشت این گیاه ۲.۸ تن محصول خشک زعفران برداشت شده است، از افزایش تولید زعفران در استان خبر داد.
محمدحسین ملانوری ادامه داد: این میزان تولید با رشد همراه بوده و پیشبینی میشود با توجه به خشکسالیها، استقبال از کشت زعفران افزایش و به دنبال آن برداشت نیز افزایش یابد.
وی گفت: ۴ هزار خانوار کشاورز در استان یزد در تولید زعفران فعالیت دارند، زعفران از جمله گیاهان کم آبخواه با بازدهی هفت ساله است که برای بازدهی مجدد آن، باید پس از هفت سال پیاز گیاه را جابهجا کرد.
روند رو به رشد کشت زعفران در تمام شهرستانهای استان یزد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با بیان اینکه زعفران برخی شهرستانهای کشورمان زبانزد هستند که از جمله آن میتوان به شهرستان بهاباد اشاره کرد، البته کشت زعفران در همه شهرستانهای استان آغاز شده و روند رو به رشدی دارد.
وی تاکید کرد: در راستای اجرای طرح سازگاری با کم آبی و توسعه کشتهای کم آبخواه از جمله زعفران، با اجرای طرح تغییر الگوی کاشت هر سال به سطح زیرکشت زعفران در استان افزایش یافته و از بهاباد به همه شهرستانهای دیگر هم تسری یافته است.
ملانوری اعلام کرد: بیشترین سطح زیرکشت زعفران استان یزد با ۴۰۰ هکتار مربوط به شهرستان بهاباد است و سپس شهرستانهای خاتم و ابرکوه در حال توسعه این کشت هستند و شرایط شهرستانهای مهریز و تفت هم مناسب است اما مرکز استان کمترین سهم را در سطح زیر کشت زعفران دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد اعلام کرد: زمان کشت این گیاه در استان شهریورماه است و با توجه به شرایط آب و هوایی کار برداشت محصول آن از نیمه دوم آبان ماه در برخی مناطق استان یزد آغاز و تا اواخر آذرماه ادامه دارد.
وی با اشاره به استقبال مردم استان یزد برای کاشت زعفران در بسیاری از شهرستانهایی که ظرفیت تولید این محصول را دارند، به مرغوبیت زعفران تولیدی استان اشاره کرد.
وی گفت مناطق کوهستانی بهترین نقطه برای کاشت زعفران هستند چرا که این گیاه باید در ارتفاع ۲۵۰۰ متری از سطح دریا کشت شود و در کمتر از این ارتفاع محصول خوبی برداشت نخواهد شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد درباره مصرف آب برای توسعه رشد این گیاه با توجه به کم آبی برای توسعه کشاورزی گفت: دوره خواب گیاه زعفران در تابستان است و تا آبانماه نیازی به آبیاری ندارد و تنها در زمان آماده سازی یک دوره آبیاری نیاز دارد که در زمانی است که دغدغهای برای آب وجود ندارد.
پرداخت تسهیلات کم بهره به پرورش دهندگان زعفران
ملانوری گفت: یکی از اقدامات دولت برای حمایت از افزایش کشت زعفران در قالب طرح سازگاری با کم آبی پرداخت تسهیلات کم بهره برای متقاضیان است به طوری که ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات با نرخ بهره ۴ درصد برای هر هکتار به آنها پرداخت میشود.
وی بیان کرد: امسال ۴ میلیارد تومان تسهیلات برای کشت محصولات کم آبخواه از جمله زعفران پرداخت شده است.
ملانوری افزود: برای کشت زعفران برای هر هکتار ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات ۴ درصد پرداخت میشود از اینرو سالانه شاهد ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش توسعه کشت این محصول کم آبخواه هستیم.
زعفران بهاباد با برندهای خراسان به فروش میرسد
ملانوری درباره کیفیت زعفران بهاباد گفت: تاکنون آزمایشات علمی برای سنجش کیفیت این محصول انجام نشده اما زعفران کاران بهابادی عقیده دارند که به دلیل کیفیت بالای زعفران بهاباد، این محصول از کشاورزان بهابادی خریداری شده و در خراسان در قالب برندهای معروف به فروش میرسد.
وی بر لزوم برندسازی برای عرضه محصولات زعفران استان تاکید کرد و افزود: اقلیم استان تأثیر بسزایی بر اسانس تولیدی محصولات دارد از اینرو کیفیت محصولات کم آبخواه استان بالا است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد اعلام کرد: البته برندهای کوچک در شهرستان بهاباد شکل گرفته که چندان شناخته شده نیستند اما با توجه به توسعه کشت این محصول در استان و حمایت از علاقمندان، باید برندهای بزرگی در این زمینه تشکیل شده و زعفران استان را به دنیا بشناساند.
زعفران به واقع طلای سرخ کویر است. در کویری که کشاورزی به دلیل محدودیتهای آبی روز به روز کوچکتر میشود و از سطح زیر کشت کاسته شود و به سمت افزایش عملکرد در حرکت هستیم، زعفران از گیاهانی است که میتواند جایگزین مناسبی برای درآمدزایی باشد.
بسیاری از شهرستانهای استان شرایط کشت این محصول را دارند و حتی در برخی از شهرستانها از جمله بهاباد، خاتم و ابرکوه رو به توسعه است و انتظار در مناطق کوهستانی شهرستانهای مهریز و تفت نیز گسترش یابد.
این گیاه کم آبخواه، ارزش افزوده بسیاری برای کشاورزان دارد از اینرو باید با ارائه آموزشهای کاربردی، کشاورزان و علاقمندان را به سمت توسعه کشت این محصول هدایت کرد تا کویر هم برای خود، طلایی برای درخشیدن داشته باشد.
نظر شما