۵ شهریور ۱۳۹۰، ۱۶:۲۴

کهرم:

باز و بسته شدن مکرر زاینده‌رود تهدید جدی برای حیات آن است

باز و بسته شدن مکرر زاینده‌رود تهدید جدی برای حیات آن است

اصفهان - خبرگزاری مهر: متخصص و کارشناس محیط زیست ایران گفت: باز و بسته شدن رودخانه زاینده‌رود برای حیات زاینده‌رود مضر است.

اسماعیل کهرم در گفتگو با خبرنگار مهر ادامه داد: خشک و پر آب شدن زاینده‌رود ضمن اینکه سبب مرگ بسیاری از آبزیان در این رودخانه شده در روحیه مردم اصفهان هم نقش مخربی داشته است.

وی بیان داشت: خشک شدن تالاب گاوخونی که در وسط ناف ایران قرار گرفته تنها حاصل دست‌درازی بشر است.

متخصص و کارشناس محیط زیست ایران تصریح کرد: از آنجائی که برای تولید هر کیلو آهن، به یک هزار و 600 لیتر آب نیاز است بنابراین وجود کارخانجات بزرگی مثل ذوب‌آهن و فولاد مبارکه در اصفهان که منابع آب محدود است، ضرر بزرگی به پیکره این استان وارده کرده است.

وی افزود: خشکسالی در طول تاریخ همیشه با ایران بوده و در دوران هخامنشیان به وضوح دیده شده است.

کهرم ادامه داد: باوجودیکه در حال حاضر خشکی بر اکثر دریاچه‌ها و تالابهای موجود در کشور رخنه کرده اما مسئولان تنها وعده و وعید برای حل این مشکل به مردم می‌دهند.

وی گفت: سال گذشته مسئولان چهار راه‌ حل برای رفع خشکی دادند که به هیچ یک عمل نکردند.

متخصص و کارشناس حیات وحش ایران اضافه کرد: پذیرفته نشدن طرح دو فوریتی دریاچه ارومیه در مجلس بی‌توجهی مسئولان به خشک شدن این دریاچه است.

کهرم تصریح کرد: تنها در صورت توقف انتقال آب از تونل کوهرنگ اصفهان به یزد می‌توان مشکل خشکی زاینده‌رود را حل کرد که به عنوان نخستین قدم باید این کار را انجام داد.

وی با بیان اینکه استان یزد از گذشته در حالی با خشکی عجین شده که با حفر قنات که در نوع خود در سطح جهان بی‌نظیر بود توانست مشکل کم‌آبی را حل کند و امروز هم باید مسئولان از این روش برای رفع خشکسالی در این استان، اقدام کنند، افزود: انتقال آب از استان اصفهان به یزد به این منظور تنها به خشک شدن استان انجامیده است.

کهرم برای رفع خشکی دریاچه ارومیه گفت: در صورتیکه از 35 سد احداث شده بر دریاچه حداقل 20 درصد حقابه دریاچه اختصاص یابد، دریاچه ارومیه از این وضعیت نجات پیدا می‌کند.

این متخصص و کارشناس محیط زیست ایران گفت: سالانه نزدیک به 420 میلیارد متر مکعب در ایران بارندگی می‌شود که در حدود یک سوم آن که معادل 150 میلیارد مترمکعب است، با هدر رفت آب روبرو هستیم.

کهرم ادامه داد: میزان بارندگی در ایران که یک کشور خشک و نیمه‌خشک است، 250 میلی‌متر و یک سوم متوسط جهانی با میزان بارندگی 850 میلی‌متر است.

وی با اشاره به اینکه چه لزومی دارد در سرشاخه‌های زاینده‌رود اصفهان برنج‌کاری انجام شود، گفت: بهتر است برنج‌کاری در گیلان و مازندان با منابع آبی سرشار صورت بگیرد.

متخصص و کارشناس حیات وحش بین الملل  که معتقد است سد ساختن و اتوبان کشی نقش موثری در خشک شدن تالاب‌ها و دریاچه‌هایی مثل ارومیه، بختگان، کیو خرم‌آباد و زاینده‌رود اصفهان دارد، اضافه کرد: به عنوان مثال ساخت 35 سد روی 21 رودخانه مشرب‌کننده دریاچه ارومیه نقش مهمی بر خشک شدن دریاچه ارومیه دارد.

کهرم ادامه داد: هم‌اکنون با سدسازی نزدیک به 50.5 میلیارد مترمکعب آب از دریاچه ارومیه گرفته شده که با این کار سبب خشک شدن حدود سه هزار کیلومتر مربع معادل 30 هزار هکتار از دریاچه شدیم.

وی افزود: تنها بارندگی کم عامل خشک شدن تالابها و دریاچه‌های کشور نیست و عدم صحیح مدیریت تاثیر زیادی بر این موضوع داشته است.

این استاد دانشگاه تهران گفت: در حال حاضر تراز آب زیرزمینی ایران منفی است.

کهرم افزود: برداشتهای بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمینی بدون هیچ جایگزینی سبب شده که با منفی شدن تراز آب زیرزمینی در کشور روبرو شویم.

وی بیان داشت: سفره‌های آب زیر زمینی ایران سالی 10 سانتی‌متر فرو کش می‌کند.

متخصص و کارشناس محیط زیست ایران اضافه کرد: کشاورزان هنوز هم از روش دو هزار سال قبل برای کشت استفاده می‌کنند و به عنوان مثال آب را از پمپ در زمینهای کشاورزی خود جاری می‌کنند که این کار سبب هدر رفتن زیاد آب می‌شود در صورتی که باید از آبیاری قطره‌ای استفاده کرد.

کد خبر 1393557

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha