محمدعلی خلجی کاریکاتوریست موفق کشور در گفتگو با خبرنگار تجسمی مهر درباره علل کمرنگشدن کاریکاتور در مطبوعات اظهار کرد: حضور فعال کاریکاتوریستهای کشور در جشنوارههای مختلف بینالمللی، مانعی برای حضور این دسته از هنرمندان در عرصه مطبوعات نیست، بلکه بها ندادن و مشکلات زیادی که در مطبوعات برای کاریکاتوریستها به وجود میآید سبب حضور بیشتر آنان در جشنوارههای خارجی میشود.
وی افزود: وقتی با مدیر برخی از نشریات درباره یک کاریکاتور به بحث مینشینیم متوجه میشویم که خط مشیهای او برای چاپ کاریکاتور بیمنطق است و طرحهایی را میخواهد که مورد قبول ما نیست. بنابراین وقتی کاریکاتوریست این شرایط سخت را میبیند از طرفی دستمزد پایینی هم برای این کار قرار است دریافت کند هیچگاه راغب نمیشوید با این شیوه، کار کنید. در نتیجه برای آنکه بیکار نشود به جشنوارههای متعدد بینالمللی روی خوش نشان میدهد.
خلجی مشکل دیگری که سبب کمرنگ شدن حضور آثار کاریکاتوری در مطبوعات میشود را نوع گرافیک به کار رفته در نشریات دانست و گفت: ما در روزنامهها و سایر نشریات خارجی، میبینیم که کاریکاتورها از آنجا که مخاطبان بسیاری دارند، با بهترین رنگبندی و در اندازه مناسب در صفحات منتشر میشوند بهگونهای که کاریکاتور بهترین جلوه را در صفحه از آن خود خواهد کرد.
وی افزود: اما در ایران، یک اثر کاریکاتور با اندازه کوچک و در کنار آگهیهای پرزرق و برق منتشر میشود و جلوهای برای مخاطب نخواهد داشت. از این رو کاریکاتوریستها راضی نخواهند شد آثارشان در چنین شرایطی منتشر شود.
این کاریکاتوریست که جوایز متعددی را از جشنوارههای متعدد خارجی به دست آورده است، در ادامه ابراز کرد: به هر حال من فکر نمیکنم که حضور کاریکاتوریستها در جشنوارههای خارجی مانعی برای همکاری آنان با مطبوعات وجود داشته باشد.
در کشور برزیل که یکی از قطبهای کاریکاتور در دنیا است، برترین کاریکاتوریستهایشان آثار متعددی را در مطبوعات به دست انتشار میسپارند و همواره حضوری جدی دارند. برای آنکه کاریکاتوریستهای موفق ما نیز بتوانند در مطبوعات حضور دائم داشتهباشند، مسوولان باید برنامهریزی خوب و شرایط امنی را فراهم کنند. مدیران نشریات نیز باید به عنوان یک حامی با کاریکاتوریستها روبهرو شوند و اگر مشکل ناخواستهای در مورد این طرحها به وجود میآید تا انتها پشتیبان آنان باشند نه اینکه پشتشان را خالی کنند.
نظر شما