خبرگزاری مهر- گروه استان ها: ۱۶ فروردین ماه امسال زمین لرزه ای به قدرت ۶ ریشتر درعمق ۱۰ کیلومتری زمین، سفید سنگ خراسان رضوی را لرزاند و به ۱۳ روستا و ۳۰۰ خانوار ساکن در آنها خسارت زد.
درساعات اولیه، امدادرسانی به مناطق آسیب دیده از سوی هلال احمر خراسان رضوی، کمیته امدادامام خمینی(ره) فریمان، مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی و آستان قدس رضوی انجام شد و غذای گرم، وسایل بهداشتی، چادرهای امداد و نجات نیز در بین زلزله زدگان توزیع و دو کانکس سرویس بهداشتی و یک کانکس حمام در روستاهای مستقر شد.
حدود ۱۰ روز بعد از این زلزله، برای کسب اطلاعات و آگاهی از وضعیت مناطق زلزله زده و نحوه ارائه خدمات به روستاییان، به روستای«دوقلعه» براشک و «الغور» رفته بودیم تا به صورت میدانی و از نزدیک وضعیت این مناطق را بررسی کنیم.
در آن بازدید مشخص شد در این دو روستا برخی از خانه ها به صورت کامل تخریب شده و تمامی اهالی در چادرهای هلال احمر به سر می بردند. تنها دو روز غذای گرم برای آن ها ارسال شده بود و بعد از آن با غذاهای سرد تغذیه می کردند. سیستم آب رسانی و برق آن ها بر اثر زلزله با مشکل مواجه شده و زلزله زدگان با والورهایی که داشتند گرمای مورد نیاز خود را تامین می کردند. روستاییان بزرگترین مشکلشان را نبود سرویس بهداشتی و حمام عنوان کرده بودند و برای این معضل بزرگ در دو روستا چهار کانکس سرویس بهداشتی تعبیه شده بود.
حالا بعد از گذشت حدود دو ماه از زلزله، دوباره سری به روستای دوقلعه براشک کانون اصلی زلزله زدیم تا از نزدیک در جریان نحوه روند امداد رسانی و بازسازی خانه های تخریب شده این روستا قرار گیریم.
آوارگی جزئی از زندگی شان شده
روستا آرام است و خلوت. انگار اهالی با فاجعه ای که در چند ثانیه آن ها را خانه خراب کرده کنار آمده اند و به زندگی در چادرهایی از جنس برزنت که روزها، گرمی آفتاب آن ها را می سوزاند و شب ها سردی هوا آزارشان می دهد، کنار آمده اند.
هر از گاهی کودکان با لباس های مندرس و لبخندی تلخ از کنارم می گذرند و بی اعتنا عبور می کنند. گویا آوارگی دیگر برایشان درد نیست بلکه جزئی از زندگی شان شده است. این کودکان بزرگترین دغدغه شان ترک تحصیل است و مدرسه ای ندارند که از پنجم ابتدایی فراتر روند.با آمدن زلزله امیدور شدند به مسئولانی که برای اولین بار به روستایشان آمدند شابد بتوانند برای ادامه تحصیل آنان کاری بکنند.
چرخی در روستا می زنم تا شاید تغییراتی را از شروع ساخت خانه ها و گودبرداری ببینم. تا اندازه ای عملیات گودبرداری چند خانه آغاز شده و طبق قول هایی که مسئولان به روستاییان داده اند باید تا قبل ازفصل سرما و برداشت محصولات خانه های آن ها ساخته شود.
همچنان دو کانکس سرویس بهداشتی
در حال سرک کشیدن به چادرهای روستاییان بودم که چند زن از چادرهای خود بیرون آمدند و بدون مقدمه شروع به صحبت کردند.
یکی از آن ها گفت حاج خانم باز هم آمدی. بلافاصله و بدون اینکه سوالی بپرسم صحبت را آغاز کرد: این سکوت روستا را می بینی؟ هر روزمان همین طور شده. خلوت این روز و شب ها خیلی اذیت مان می کند. گاهی ازاین خلوتی می ترسیم. همین چند شب پیش بود که به یکی از چادرها دزد آمد. فکرش را بکنید. باورتان می شود به همین چادرهایمان هم رحمی نمی شود. آخر ما چی داریم که تقدیم دزد کنیم. از آن شب با ترس بیشتری می خوابیم. بالاخره ما هم دختر و پسر جوان داریم.
یکی دیگر از زن ها صحبت او را ادامه می دهد و می گوید: فقط همان چند روز اول بود که روستا شلوغ شده بود. الان به ندرت مسئولی خبری می گیرد. خدا به خیران خیر بدهد که برایمان وسایل شوینده آورده اند. اما خوراک نه. بعضی از میانسالان روستا چون چند روزی نان نداشتند مریض شدند. دروغ چرا خود من دیروز رفتم فریمان و ۵ هزار تومان نان خریدم. اما مشکل سرویس بهداشتی حل نشده. هنوز همان دو کانکسی که روز اول آورده اند هست. حمام هم همین طور. هیچ تغییری نکرده است.
عمو حیدر تحت پوشش کمیته امداد قرار گرفت
رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) فریمان همراه چند نفر در کنار چادر عمو حیدر مشغول صحبت با او بودند. به کنارشان رفتم و و از تجرد فریمانی رئیس کمیته امداد امام خمینی در مورد اینکه چند خانوار تحت پوشش کمیته هستند پرسیدم.
وی اظهار می کند: امداد اولین نهادی است که بحث اسکان خانواده ها را به صورت موقت و ثابت شروع کرده است و مرحله اول بحث خرید سازه ها به شهرستان وصول پیدا کرده است.
تجرد فریمانی می افزاید: ۹ خانوار در روستای دو قلعه براشک تحت پوشش کمیته هستند که همه این تعداد مراحل ساخت مسکن شان در حال اجرا است.
وی در خصوص عمو حیدر که همسرش را در این زلزله از دست داده و اقدامات لازمه جهت تحت پوشش قرار گرفتن او تصریح می کند: خانواده عمو حیدر ناتوان هستند و از روز اول زلزله اقدامات لازم جهت پوشش عمو حیدر در کمیته امداد صورت گرفت و اولین خانه ای که در دوقلعه عملیات گود برداری آن آغاز شده، مربوط به عمو حیدر است.
وی تاکید می کند: در جشن میلاد امام زمان تمامی خانواده های تحت پوشش کمیته از لحاظ مالی و غذایی تقویت شدند و غیر از این مسئله برای همه روستاهای زلزله زده یک وعده شام توزیع شد.
زلزله زدگان فراموش نشوند
اگر چه طی دو ماه گذشته روند امداد رسانی و ساخت خانه های تخریب شده زلزله زدگان ادامه داشته و خدمات نسبی به آنها ارئه شده است، اما به نظر می رسد حضور مسئولین در میان زلزله زدگان موجب دلگرمی و ایجاد آرامش در آنها می شود که این مهم باید مدنظر مدیران بخش های مختلف قرار گیرد.
نظر شما